Lezing over Schiedamse alpinist en ontdekkingsreiziger

Lezing over Schiedamse alpinist en ontdekkingsreiziger

SCHIEDAM - Philips Visser (1882-1955) gaf een mooie toekomst als distillateur op om als bergbeklimmer zijn passie te volgen.

In plaats van aan de slag te gaan bij Daniël Visser & Zoonen en De Graauwe Hengst ging hij met zijn echtgenote Jeanette Visser-Hooft op verschillende expedities naar de Karakoram bergen en gletsjers. Na deze in de Himalaya gelegen gebieden in kaart te hebben gebracht, bezocht hij als diplomaat Brits-Indië, Turkije en Zuid-Afrika. In 1948 ging Visser als ambassadeur in Moskou aan de slag. Reden genoeg voor Maarten Faas om een biografie te schrijven: ‘Nederlands laatste ontdekkingsreiziger - Philips Christiaan Visser’. Faas zal op zaterdag 10 februari 2024 om 14.00 uur een lezing verzorgen over deze Schiedamse alpinist in het Jenevermuseum aan de Lange Haven. De toegang is gratis.

Na de verkoop van het bedrijf in Schiedam in 1925, inclusief al het onroerend goed, was er genoeg geld voor het echtpaar om zich helemaal op het bergbeklimmen toe te leggen. Door zijn invloed kreeg alpinisme een grotere bekendheid in Nederland. Visser publiceerde veel en gaf talrijke lezingen. Ook was hij bestuurslid van de Nederlandsche Alpen-Vereeniging.

Maarten Faas deed voor de biografie ook onderzoek in de archieven en collecties van het Gemeentearchief Schiedam. Zo kwam boven water dat de bekende Schiedammer M.C.M. de Groot bemiddelde bij de verkoop van het familiebedrijf. En nog een koppeling met een bekend instituut: Philips Christiaan Vissers boek ‘Winter in de Alpen’ is door drukkerij Roelants aan de Lange Haven uitgegeven. De distilleerderij ging verder onder de vertrouwde naam ‘Daniël Visser & Zonen’. Hiervan zijn in de binnenstad nog verschillende sporen van te vinden, en recent nog een nieuw aangebrachte muurreclame. Het familiebedrijf Visser was ooit gevestigd naast het huidige Nationaal Jenevermuseum aan de Lange Haven 74, een logische plek dus voor een lezing.

Wanneer:
10 februari
Waar:
Nationaal Jenevermuseum,  Lange Haven 74, Schiedam
Tijd:
14.00 uur

Er is gelegenheid het boek ter plaatse aan te schaffen. De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst via het e-postadres info@jenevermuseum.nl. Het wordt gewaardeerd als bezoekers met een museumjaarkaart of een Rotterdampas deze bij de ingang laten scannen. De lezing is een initiatief van de Historische Vereniging Schiedam, het Nationaal Jenevermuseum en het Gemeentearchief Schiedam.

Fotobijschriften:
-Een reisgezelschap op een bergtop op 31-08-1929. De eerste links is Philips Visser (foto uit collectie auteur).

26-01-2024