Let op voor valse nota waterschapsbelasting

Let op voor valse nota waterschapsbelasting

SCHIEDAM - Een lezer attendeerde ons zojuist op een in omloop zijnde valse nota voor de waterschapsbelasting. De oplichters maken misbruik van onder meer de naam van waterschap Waternet en het logo van dit waterschap.

In onze regio krijg je een nota voor de waterschapsbelasting, maar je krijgt die van waterschap 'Hoogheemraadchap van Delfland'. Waternet is het waterschap voor de regio Amstel, Gooi, Vecht en gemeente Amsterdam. 

De oplichters die de valse factuur sturen, hebben de tekst gekopieerd van de door Waternet in 2020 verstuurde nota. De tekst komt in grote lijnen overeen met de originele tekst en de weergegeven bedragen kloppen. Wat er niet klopt is dat de oplichters het over de belasting 2020/2021 hebben. In de echte nota die mensen in de regio Amsterdam krijgen wordt gesproken van belastingjaar 2020.

Waarmee de criminelen ook door de mand vallen, is dat zij een bankrekeningnummer in Litouwen gebruiken. Het echte waterschap Waternet bedient zich toch echt van een Nederlands bankrekeningnummer. De echte nota is ook persoonlijk geadresseerd en heeft een persoonlijke aanhef, en dus geen aanhef 'geachte heer/mevrouw'. 

Hier zie je een voorbeeld van de originele nota:
https://www.waternet.nl/siteassets/service/geldzaken/uitleg-rekening/voorbeeld-aanslag-2020_pagina_1.png

Internetcriminelen gooien bij heel veel mensen op deze manier hun hengeltje uit. Met goed lezen en logisch nadenken kun je zien dat dergelijke nota's fake zijn. Helaas zullen er mensen zijn die ten prooi vallen aan deze bedriegers. Waarschuwingen kunnen helpen om niet in deze kwalijke praktijken te trappen.

"Dit zijn inderdaad geen aanslagen die gaan over het werk van Delfland. Ik zie de naam van Waternet. Dat is het Amsterdamse waterbedrijf. Als die in ons gebied verspreid worden, dan is het inderdaad oplichting. De Regionale Belasting Groep (RBG) int de waterschapsbelastingen namens Delfland. Dus alles wat daar vanaf wijkt is nep", zo laat de woordvoerder van het Hoogheemraadchap van Delfland ons desgevraagd weten. 

De reactie van de woordvoerder van Waternet: "Deze is bij ons bekend, sinds afgelopen weekend hebben we hiervoor online gewaarschuwd op Twitter en Facebook. Schiedam valt niet onder het beheergebied van Amstel, Gooi en Vecht, maar Hoogheemraadschap van Delfland. Een heel andere organisatie dus. Bij twijfel over een factuur: altijd checken bij de organisatie of bij je eigen leverancier."

 

25-03-2021