LEGO-Korenbeurs is verhuisd naar eigenaar van echte Korenbeurs

LEGO-Korenbeurs is verhuisd naar eigenaar van echte Korenbeurs

SCHIEDAM - Vorig jaar werd de Korenbeurs in LEGO nagebouwd. Dit was ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Bibliotheek Schiedam, de bewoner van de Korenbeurs. Het LEGO-bouwwerk verhuisde gisteren naar de eigenaar van de echte Korenbeurs, D&S Vastgoed. Dat was een hele operatie.

Collage Lego-verhuizing02

In het coronajaar 2020 vierde de Bibliotheek Schiedam haar 100-jarig jubileum. Omdat Schiedam een stad is van sterke verhalen, wilde de bibliotheek daar graag een nieuw sterk verhaal aan toevoegen. De bibliotheek bedacht dat het een leuke uitdaging zou zijn om de monumentale Korenbeurs na te bouwen in LEGO.

"Dat we daar ruim 35.000 LEGO-steentje voor nodig bleken te hebben, die we uit circa 30 verschillende landen hebben ontvangen, konden we op dat moment nog niet bedenken. Gisteren was het weer peentjes zweten: op monumentale verhuisdag is de Lego-Korenbeurs overgebracht naar het kantoor van D&S Vastgoed, hoofdsponsor van het project en eigenaar van de ‘echte’ Korenbeurs", zo laat de bibliotheek weten.

Aan het begin van 2020 gingen LEGO-liefhebbers met een zeer gedetailleerd bouwplan aan de slag. Af en toe moest er iets bijgesteld worden, soms deed zich er een probleem voor, maar de LEGO-liefhebbers bouwden gestaag door. Alles werd op film vastgelegd.

"We waren lekker op stoom, toen de lockdown werd afgeroepen. De bouwwerkzaamheden werden na een aantal maanden weer opgepakt in teams met een familiair karakter. De Korenbeurs van LEGO is bijna net zo mooi als de echte en heeft zelfs een lamp met jeneverglaasjes. Het hoogste punt kwam in de zomer in zicht en het pannenbier smaakte alle betrokkenen opperbest", aldus de bibliotheek.

Nu het bouwwerk de nodige ‘oh’s’ en ‘ah’s’ bij het publiek heeft ontlokt, is het tijd voor een nieuwe omgeving. De LEGO-Korenbeurs is op woensdag 9 juni naar zijn definitieve standplaats verhuisd: het kantoor van D&S Vastgoed op het Land van Belofte in Schiedam. Daar werd door de vier in kostuum gestoken dragers het bouwwerk met een verhuislift naar de eerste etage getransporteerd. Het was een spannende exercitie, met slechts een paar centimeter speling in het raamkozijn.

Ook deze laatste reis is gefilmd en wordt zo snel mogelijk met alle Schiedammers gedeeld. "De Bibliotheek Schiedam dankt D&S Vastgoed en de overige sponsoren voor het vertellen van dit sterke verhaal", schrijft de bibliotheek tot slot.

 

10-06-2021