Bewoner moet uitdrukkelijk instemmen met ongeadresseerd drukwerk in de brievenbus

Lees hier het verschil tussen een Ja-sticker en een Nee-Nee-sticker

Lees hier het verschil tussen een Ja-sticker en een Nee-Nee-sticker

SCHIEDAM - Vanaf 1 augustus 2021 geldt in Schiedam dat ongeadresseerd reclamedrukwerk alleen mag worden bezorgd bij huishoudens die daar met een ‘Ja-sticker’ op de brievenbus toestemming voor geven.

“Wij hebben lang uitgekeken naar deze nieuwe regeling”, zegt wethouder Jeroen Ooijevaar van milieu en duurzaamheid. “Het is een goede stap naar minder afval. We gooien te veel ongelezen reclamedrukwerk weg. Daarom is een ander brievenbusstickersysteem noodzakelijk. Zo voorkomen we grote hoeveelheden drukwerk waar veel mensen geen behoefte aan hebben. Bovendien sluit het aan bij de duurzame ambities van Schiedam.”

Schiedam draait het huidige systeem om
Wie géén sticker op de brievenbus heeft, krijgt géén ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. De huis-aan-huisbladen worden nog wel bezorgd. Alleen mensen die uitdrukkelijk toestemming geven, ontvangen nog ongeadresseerde reclame. Het geven van die uitdrukkelijke toestemming doen zij met een Ja-sticker op de brievenbus. Schiedammers kunnen deze sticker gratis ophalen in het Stadskantoor, de vestigingen van de Bibliotheek Schiedam, Irado, de grotere supermarkten en drogisterijen.

Mensen die ook geen huis-aan-huisbladen willen ontvangen, kunnen bij het Stadskantoor een Nee/Nee-sticker ophalen.

Als mensen geen sticker op hun brievenbus hebben, ontvangen ze dus voortaan wél huis-aan-huisbladen, maar géén reclamedrukwerk.

Wat betekent dit voor ondernemers en andere organisaties?
Er mogen vanaf 1 augustus 2021 geen flyers of ander foldermateriaal meer ongeadresseerd worden bezorgd bij mensen die geen Ja-sticker op de brievenbus hebben. Dat geldt voor adverteerders in grote pakketten reclamedrukwerk, maar ook voor een kleine ondernemer die een flyer in de brievenbus wil doen.

28-07-2021