Zwemmen is niet alleen gezond, maar ook van levensbelang

Leert elk kind in Schiedam tijdig zwemmen?

Leert elk kind in Schiedam tijdig zwemmen?

SCHIEDAM - Zwemmen is een gezonde vorm van bewegen. Zwemvaardig zijn is in een waterrijke stad als Schiedam van levensbelang. Schoolzwemmen is ooit afgeschaft in Schiedam. Door de coronacrisis lagen de zwemlessen die er nog zijn stil. De PvdA maakt zich zorgen: leert elk kind in Schiedam tijdig zwemmen? De partij heeft vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Je kunt de vragen hieronder integraal lezen.

"In een waterrijke stad als Schiedam is kunnen zwemmen meer dan een gezonde vorm van sporten, bewegen. Met name voor kinderen is het van levensbelang. Nadat Schiedam stopte met schoolzwemmen, heeft de PvdA meerdere malen aandacht gevraagd voor het belang van zwemles voor de Schiedamse kinderen. 

Tijdens de coronacrisis zijn de zwemlessen een flink aantal maanden gestopt. Gelukkig zijn afgelopen maand alle zwemlessen weer gestart, niet alleen het leren zwemmen maar ook het wedstrijdzwemmen, waterpolo en oefenen voor de hogere diploma’s.
|
De PvdA vraagt zich af:

1. Herinnert u zich de PvdA-motie van 'Ieder kind leert zwemmen' van november 2018 over het belang van zwemmen en de zwemveiligheid van kinderen in Schiedam? Onderschrijft u nog steeds het belang van deze motie? Bent u van plan om dit jaar extra activiteiten te organiseren in de week van het zwemmen?

2.Kan het college aangeven wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot wachtlijsten bij de Schiedamse zwembaden en zwemscholen, zwemverenigingen? Hoeveel kinderen staan er momenteel ingeschreven en zien de zwembaden een toename ten opzichte van voor de crisis?

3. Kan het college aangeven welke impact de coronapandemie heeft op de wachtlijsten en eventuele tekorten aan zwemwater?

4. Welke mogelijkheden ziet het college om wachtlijsten weg te werken? 

5. Welke knelpunten ziet het college op het gebied van zwemlessen, zwemvaardigheid, zwemveiligheid en zwemparticipatie en wat zijn de zorgen die zwemscholen, zwemverenigingen en andere belangrijke partners uiten op dit vlak? 

6. Zijn er door de sluiting van de zwembaden tijdens de lockdown achterstanden ontstaan bij kinderen die al zwemles hadden, welke mogelijkheden ziet het college om deze aan te pakken?

7. Heeft het college een beeld van het aantal kinderen in Schiedam dat op einde van de basisschoolleeftijd nog geen zwemdiploma A heeft? Zo nee, bent u bereid dit in kaart te brengen?

8. Onderkent het college het belang van voldoende zwemwater in Schiedam?"

 

Foto: kinderen zwemmen voor het A-diploma, foto door JanB46 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5372333
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

 

 

08-06-2021