Gemeente noemt gevoerde leegstandsaanpak succesvol, maar:

Leegstand Spinhuispad 37,5%, Broersvest 20% en Passage 18,9%

Leegstand Spinhuispad 37,5%, Broersvest 20% en Passage 18,9%

SCHIEDAM - De leegstand in winkel-/bedrijfspanden is in circa 10 jaar gedaald van 40% naar 11,5%. De gemeente noemt dit het resultaat van een "succesvolle leegstandsaanpak". Desalniettemin is er, vindt de gemeente zelf, aanscherping van de aanpak nodig. Niet verwonderlijk als je je bedenkt dat aan het Spinhuispad 37,5% leegstaat, op de Broersvest 20%, in de Nieuwe Passage 18,9%, op de Korte Dam 16,7% en op de Rotterdamsedijk 14,7%. (cijfers november 2021) Je kunt wat betreft deze straten dus niet spreken van een succesvolle aanpak.

kortedam3tot5
Korte Dam, leegstand 16,7%

De leegstand van winkel- en bedrijfspanden in de binnenstad was in 2013 40%. Nu is dat aldus de gemeente 11,5%. De gemeente vindt ook die leegstand te hoog en zegt de aanpak ervan aan te scherpen. Ook zegt de gemeente nu actiever te worden om de leegstand op de Broersvest aan te pakken.

De gemeente Schiedam scherpt haar leegstandsaanpak aan. De historische binnenstad van Schiedam heeft lang te maken gehad met leegstand. In 2013 was er sprake van een leegstandsgraad van 40% in de binnenstad. Inmiddels is dat gezakt naar 11,5%. Wethouder Anouschka Biekman: “We hebben jaren hard gewerkt aan de binnenstad met vastgoedeigenaren, ondernemers, fondsen en andere overheden. Samen hebben we diverse winkelpanden opgeknapt, er zijn woningen toegevoegd door transformatie en we hebben ondernemers aangetrokken die passen bij het DNA van de binnenstad. Dat deze aanpak werkt, is iets waar we met elkaar heel trots op mogen zijn”.

Op basis van de geleerde lessen zet de gemeente Schiedam de leegstandaanpak door en werkt dit op punten nog verder uit. De komende jaren zegt de gemeente Schiedam een aantal accentverschillen aan te brengen in de leegstandsaanpak/binnenstadsaanpak. "De gemeente streeft naar meer kwalitatieve invulling van panden door een passende acquisitiestrategie. Verder wordt meer aandacht besteed aan de Broersvest, het entreegebied naar de binnenstad. Om ook hier onder andere enthousiaste, creatieve ondernemers uit te nodigen zich er te vestigen, wordt een bestaande subsidieregeling aangepast", zo laat de gemeente in een persbericht weten.

Biekman licht toe: “De regeling spitste zich toe tot de Hoogstraat. We hebben er daarom voor gekozen om de regeling ook voor andere centrumstraten open te stellen. Zo geven we ondernemers meer ruimte om een pand te vinden dat echt bij ze past en onze binnenstad als geheel versterkt.”

De gemeente gaf een evaluatierapport uit. Dat heet ‘Met beleid kansen pakken voor de binnenstad’ Je kunt dat inzien op http://www.schiedam.nl/nieuws/schiedam-scherpt-succesvolle-leegstands-aanpak-aan

Ruimtegebruik per straat in het verordeningsgebied.
Onderstaande tabel laat de tellingen van de straten in het verordeningsgebied van november 2021 zien:

schema

19-12-2022