Twee winnaars Valentijnsprijs 2023

Laura Waalboer én Gerard Bijl

Laura Waalboer én Gerard Bijl

SCHIEDAM - D66 Schiedam-fractievoorzitter John van Sliedregt heeft vanavond bij oud-winnaar J&S aan de Groenelaan de door zijn partij ter beschikking gestelde Valentijnsprijs uitgereikt aan twee prijswinnaars, Laura Waalboer, bedenker van het plan “Schiedammers helpen Schiedammers”, én Gerard Bijl, initiatiefnemer van allerlei activiteiten in de Sommelsdijksestraat.

door Jan Schrijver (tekst) en Louise Melchers (foto's)

Ook Nel van Oudenaarden, jarenlang het gezicht van Schiedam-Oost, en Louise Melchers en Jan Schrijver, van De Schiedammer Online, waren genomineerd. John van Sliedregt gaf van elke nominatie aan waarom deze was toegekend. Zoals ook vaak in eerdere jaargangen van deze prijs, was de keuze door de jury uit de verschillende genomineerden moelijk te maken, zo gaf Van Sliedregt aan. Ditmaal was de keuze zo moeilijk, dat twee genomineerden tot winnaar werden uitgeroepen, Waalboer en Bijl. Het besluit van de jury - om in deze veertiende jaargang van de Valentijnsprijs, deze prijs aan twee winnaars toe te kennen - werd met instemming en applaus van alle aanwezigen begroet.

kaura

Elk van het tweetal winnaars kreeg een oorkonde en een smakelijke taart. Elk van de taarten had een specifiek voor desbetreffende winnaar gespoten toplaag. De taarten kwamen van Pita van de Hoogstraat. De taarten zijn te groot om alleen op te eten. Laura heeft geen auto en op de fiets mee naar huis nemen was geen optie. De oplossing: Van Sliedregt brengt de taart morgen naar de school waar zij werkt in Vlaardingen. "Dan kunnen de collega's er ook van meegenieten", zegt Laura. Voor Gerard lag het eenvoudiger. "Schuin oversteken en ik ben thuis, ik ga zo de deuren langs in de Sommelsdijksestraat, die is binnen een uur op, verzeker ik je." 

gerard

Eén van de activiteiten van Gerard is, dat hij er met de bewoners van zijn straat voor zorgt dat daar uitbundige sinterklaasversiering en daarna weer kerstversiering hangt. Maar voor de decembermaand aanbreekt, is er Halloween en de versiering daarvoor trekt zelfs volop Schiedammers uit andere wijken. "Er waren zo'n 3500 Schiedammers in onze straat naar de Halloween-versiering komen kijken en toen dat media-aandacht kreeg, kwamen er nog meer, hartstikke leuk." Ook schiet Gerard te hulp bij andere sociale initiatieven zoals bij J&S. 

Laura Waalboer bedacht het idee dat mensen bij een winkelier of horeca-ondernemer een cadeaubon kunnen kopen. Die cadeaubon geeft de desbetreffende ondernemer aan Stichting Net Niet Genoeg (ook een oud-winnaar van de Valentijnsprijs). Net Niet Genoeg vervolgens verstrekt de cadeaubon aan mensen die in hun bestand staan. Degene die de cadeaubon krijgt, kan vervolgens het bedrag dat erop staat besteden bij de ondernemer bij wie de cadeaubon werd aangeschaft. "Toen ik het idee kreeg, vroeg ik me af hoe het ontvangen zou worden, of er animo voor zou zijn. Nou, ik mag wel zeggen dat het plan enthousiast is ontvangen. Vele tientallen Schiedammers hebben in totaal voor duizenden euro's cadeaubonnen aangeschaft voor hun mede-Schiedammers. En we hebben verschillende malen tranen van geluk gezien bij degenen die een cadeaubon goed konden gebruiken, overigens ook wij konden het verschillende malen niet droog houden", zegt Laura in haar dankwoord, daarbij bijval krijgend van de ook aanwezige Net Niet Genoeg-bestuursleden Natasja Westmaas (links op de foto onder) en Miriam van der Meer (rechts op de foto onder).

oorkonde

Die voegen nog toe aan de woorden van Laura over het succes van de cadeaubonnen: "Ook heel goed om op te merken is dat deelnemende ondernemers in verscheidene gevallen ruimhartig zijn omgegaan met de actie. Als een bedrag dat op de cadeaubon nou net niet genoeg was voor de gewenste behandeling in de kapsalon, dan werd die toch gegeven. Zo zijn er meer voorbeelden." 

"De actie is dus geslaagd, wordt deze nog een keer gehouden?", is een vraag uit de zaal. Laura: "Goed dat je het vraagt. We hebben al vaker gemerkt dat mensen de indruk hebben gekregen dat het een eenmalige of een tijdelijke actie was. Het is echter zo, dat het een doorlopende actie is. Ook nu kun je bij de deelnemende winkeliers desgewenst een cadeaubon kopen, die dan via Net Niet Genoeg bij de mensen terechtkomt die het heel goed kunnen gebruiken. De armoe bestaat immers nog in onze stad, onze actie is onverminderd nodig. Het zou fijn zijn als er nog meer winkeliers en horeca-ondernemers in heel Schiedam gaan meedoen."

WhatsApp Image 2023-02-14 at 20.25

14-02-2023