Expositie in Jenevermuseum

KunstWerkt viert dertigjarig bestaan met eeuwenoude kelderfles

KunstWerkt viert dertigjarig bestaan met eeuwenoude kelderfles

SCHIEDAM - Stichting KunstWerkt en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam hebben de handen ineengeslagen met de tentoonstelling ‘Van fles naar KunstWerkt’. Deze tentoonstelling is in het Jenevermuseum te zien van 26 november 2021 tot en met 16 januari 2022.

Foto JM

Stichting KunstWerkt viert haar dertig jaar bestaan. Voor deze expositie heeft de stichting dertig kunstenaars uitgenodigd. Zij zijn aan de slag gegaan met de 'kelderfles', de voor de jeneverindustrie als iconisch aan te merken fles, een stuk Schiedams erfgoed. Het resultaat is een verscheidenheid aan kunstwerken, gebaseerd op dit Schiedams erfgoed. Kunst verbindt, dat zit zowel in het DNA van Stichting KunstWerkt als dat van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. 28 van de 30 genodigden zijn tot het scheppen van een kunstwerk op basis van de kelderfles gekomen. 

De kelderfles is een speciaal, voor de export van Hollandse moutwijnjenever bestemde mondgeblazen glazen fles. Een kelderfles werd hoofdzakelijk gebruikt om jenever in te vervoeren. Een kenmerk van de kelderfles is dat hij conisch afloopt zodat hij in een houten krat kan. De krat werd een kelder genoemd.

Kunst verbindt
“Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is verheugd over deze samenwerking”, aldus directeur Diederik von Bönninghausen. “De eeuwenoude kelderfles gebruiken wij nog steeds. Voor ons is deze kelderfles een hedendaags gebruiksvoorwerp. Nu de kelderfles door hedendaagse kunstenaars onder handen wordt genomen, wordt deze fles nog meer het beschouwen waard.”

Gratis rondleidingen
De 28 deelnemende kunstenaars nemen de bezoekers mee in het achtergrondverhaal van de tentoonstelling tijdens gratis rondleidingen. Deze worden gehouden op zondag 12 december 14:00 uur, zaterdag 18 december 14:00 uur en zaterdag 15 januari 14:00 uur. Aanmelden via receptie@jenevermuseum.nl

‘De Stad te Gast’
Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam heeft deze bijzondere expositie georganiseerd in nauwe samenwerking met de Stichting KunstWerkt. Deze tentoonstelling is onderdeel van het project ‘De Stad te Gast’. Verenigingen of organisaties in Schiedam krijgen daarbij de gelegenheid de Melcherszaal te benutten voor hun activiteiten.

Hier lees je ons eerdere artikel na onze preview bij de expositie:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/ik-mepte-15-flessen-in-gruzelementen-voor-mijn-werk-still-going-strong

In het kader van het 30-jarig jubileum van KunstWerkt is er op dit moment ook in Ruimte in Beweging een tentoonstelling:
Acht kinderen van (ex)deelnemers exposeren, Van de appel en de boom

Foto 1: Marita Beukers bij haar werk (foto door Louise Melchers)
Foto 2: een overzicht van de tentoonstelling (foto bron Jenevermuseum)
Foto 3: het werk van Ahrend van Ipenburg (foto door Louise Melchers)

ahrend (2)

29-11-2021