Veertig kunstenaars voelen zich bijna ‘Thuis’

Veertig kunstenaars voelen zich bijna ‘Thuis’

SCHIEDAM – Op 14 augustus 2022 opent Plantagebewoner Huib Sneep de nieuwste tentoonstelling ‘Thuis’ bij Stichting KunstWerkt aan de Lange Nieuwstraat 191. Het is voor veel leden de eerste kans om in de nieuwe ruimte te exposeren en daar is dan ook gretig gebruik van gemaakt. Op zaterdagmiddag kon ik al een kijkje nemen en werd gastvrij onthaald door Annette Splinter en Nikolaj Dielemans.

door Louise Melchers

Als je de trap van het voormalige postkantoor oploopt richting de tentoonstellingsruimte valt je oog gelijk op een mooi verlichte glasgravure op het raam (zie foto boven). Aldo Hoeben zorgt er met zijn verlichting voor dat dit historische raam alle aandacht krijgt die het verdient. Vervolgens valt je oog op een huiselijk behangetje met daarop het woord THUIS (foto onder) van Rob van der Ven met op een sokkel een aantal glazen beeldjes van zijn hand.

RobvdVenthuis

Annette loopt rond met kopjes thee, snoepjes en hapjes om de huiselijkheid te vergroten en ze heeft zelfs haar hond meegenomen. Ze vertelt dat het nieuwe pand langzaamaan ook het nieuwe thuis voor de kunstenaars moet worden. Nu voelt het allemaal nog een beetje onwennig.

Van haar hand - zij is dierenschilder - hangt er een jakhals. Hij bevindt zich op een rood vlak dat omzoomd is met echte patrijzenveertjes. In de overzichtsfoto hieronder zie je dit schilderij. 

9053576f-34f0-4240-9ade-fab7d701f4e4

Nikolaj (foto onder en ook al fotograferend zichtbaar op de foto hierboven) vertelt dat hij met zijn werk een nieuwe richting is ingeslagen. Het werk dat er van hem hangt, is het middelste gedeelte van een drieluik. Het is geïnspireerd op een dichtregel van een onbekende dichter met wie hij een aantal jaren geleden kennismaakte op Kunstenfestival Watou in België. Het kunstwerk heet net als het gedicht: De kano die een streep achterliet in het water. Nikolaj laat zich wel vaker inspireren door dichters en maakte onlangs voor het Vocaal Ensemble Tiramisu nog een bundel met afdrukken van kunstwerken bij gedichten over muziek. 

Nicolai1

In het najaar zal er meer van zijn werk te zien zijn bij KunstWerkt. Naast het werk van Nikolaj hangt een werk van Arend van Ipenburg en daarnaast hangen twee werken van Marita Beukers.

Jan Wagner (foto onder) komt binnen om te kijken hoe zijn werk erbij hangt. Hij heeft voor deze tentoonstelling een tekening in rood krijt uitgekozen van een stukje Schiedam met op de achtergrond molen De Walvisch. Wie goed kijkt, kan zien dat hij vanaf de afrol van het Stedelijk Museum Schiedam getekend heeft. Ook de Vismarkt is nog goed te zien in zijn werk.

Jan Wagner

Marita Beukers is bijna thuis. Ze maakte een fotocollage van een klassenfoto van haar klas uit 1961 van Stedelijk Gymnasium Schiedam, toen nog gevestigd in het naast het voormalige postkantoor gelegen Blauwhuis (foto hieronder).

Maritagym1

Vanaf morgen is het werk van bijna veertig kunstenaars die aan de expositie deelnemen te zien. KunstWerkt is open van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Adres: Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam

Hieronder lees je ons eerdere artikel waarin 'Thuis' werd aangekondigd, met daarin de lijst van deelnemende kunstenaars:
THUIS,  40 deelnemers exposeren in nieuwe onderkomen KunstWerkt

Foto's door Louise Melchers

13-08-2022