Koos waarschuwt voor malafide telefoontje van nepmedewerker van bank

Koos waarschuwt voor malafide telefoontje van nepmedewerker van bank

SCHIEDAM - Op het burenplatform Nextdoor waarschuwen deelnemers in Vlaardingen en Schiedam elkaar momenteel voor malafide telefoontjes die gedaan worden door iemand die zich uitgeeft voor een medewerker van een bank.

Ene Koos geeft aan te zijn gebeld door een 010 nummer. Iemand gaf zich uit voor medewerker van de ABN AMRO Bank. De zogenoemde medewerker gaf aan dat iemand in België had geprobeerd 700 euro van de rekening van Koos te halen en dat de rekening van Koos daarom door de bank geblokkeerd is. 

Koos heeft vervolgens de ABN AMRO Bank zelf benaderd via de website van de bank. Hij zegt met een medewerker te hebben gechat die hem aangaf dat het nummer waarmee hij benaderd werd niet klopt. Het nummer dat Koos noemt is 010-24959043. 

Wat meteen opvalt is, dat het hier gaat om een uit 11 cijfers bestaand telefoonnummer.

Nederlandse huistelefoonnummers zijn altijd 10 cijfers. Als iets langer of korter is, dan klopt het niet of komt het uit het buitenland, meldt Sophy in de discussie. 

Gerda zegt ook door een oplichter gebeld te zijn, maar die wist wel te bellen met het nummer van de bank. Ook dat blijkt technisch mogelijk te zijn.

Linda voegt eraan toe, dat banken sowieso nooit bellen. 

Dus: als je een nummer niet vertrouwt: niet opnemen!
Als je toch opneemt en het gaat over bankzaken: direct ophangen!
Daarna als je nog vragen mocht hebben: zelf de bank bellen onder het jou bekende nummer.
Of zelf binnenlopen, al gaat dat steeds moeilijker. Er zijn steeds minder bankkantoren. Zo is de ABN AMRO in Schiedam kantoorloos. Dat zal voor Vlaardingen ook het geval gaan zijn. 

29-06-2022