Voorbereiding nieuwste voorstelling De Stokerij van start

Koning, Koningin en Eerste Minister

Koning, Koningin en Eerste Minister

SCHIEDAM - Vanmiddag is het Schiedamse theatergezelschap De Stokerij begonnen met de voorbereidingen voor zijn voorstelling 'Koning' die in januari 2022 in het Theater aan de Schie te zien is.

door Louise Melchers (foto's door Ine Elderkamp)

De acteurs, waaronder Kenneth Herdigein, Rosetta Drenth en Anne Rats lazen onder het toeziend oog van theaterdirecteur Rob Roos gezamenlijk het script door, samen met de amateurspelers en de spelers van de Jonge Stokerij. Ook de muzikanten van Nieuw Niks waren daarbij aanwezig en lieten al iets van hun muziek en zang horen. Zo kent iedereen het hele verhaal en kan het oefenen beginnen.

Koning3

Anne Rats: "Hoe heerlijk dat ik alweer met de Stokerij aan de slag mag. I'm so excited!"  Ze hoopt dat ze de voorstellingen, die in 2020 niet door konden gaan, nu wèl kunnen gaan spelen.

'Koning' is een toneelstuk dat geïnspireerd is op grote koningen, zoals de legendarische koning Arthur, maar ook op mensen die op een andere manier 'koning' zijn zoals voetballer Johan Cruijf, bokser Mohammed Ali, zangeres Beyoncé en anderen. Bewakers hebben namen als Wolf en John en Kuit en Dirk.

Het verhaal gaat over een koning die ziek is en zijn troonopvolger moet benoemen. Hij heeft 21 kinderen, een lieve vrouw en een zeer ambitieuze eerste minister. Maar wie is er sterk genoeg om het gewicht van de kroon te dragen? Koning: "Wat is een koning? Ik wil een opvolger die buiten de boeken durft te denken!"

De Stokerij maakt drie voorstellingen van dit programma, drie keer kun je het verhaal vanaf een andere kant meemaken: vanuit de kant van de koning, vanuit de kant van de koningin en vanuit de kant van de eerste minister. Je kunt dus drie keer naar de voorstelling en elke keer een andere voorstelling zien. De voorstellingen zijn ook heel goed los van elkaar te zien.

Koen Wouterse: "Voorafgaand aan de voorstelling kun je een driegangen lunch of diner boeken. Dit zal worden verzorgd door La Salita en plaatsvinden in de foyer van het theater."

Koning4

Het concept en de tekst van de voorstelling zijn bedacht door Anne Rats en Koen Wouterse. Deze laatste heeft ook de regie in handen.

De voorstellingen zijn van 3 t/m 7 januari 2022 tweemaal per dag (om 15.00 uur en om 19.30 uur) te zien in Theater aan de Schie en zijn geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. 

 

15-11-2021