Komt er een volgende jaargang 'Schrijvers aan de Toog'?

Komt er een volgende jaargang 'Schrijvers aan de Toog'?

SCHIEDAM - Afgelopen donderdag lazen in twaalf café's schrijvers voor uit eigen werk. Al werd het niet afgeladen druk, deze vorm van literaire activiteit smaakt naar meer.

door Jan Schrijver (foto's door Ernst van Velzen)

toogernst

Jan van Bergen en Henegouwen (werkt bij de Bibliotheek Schiedam, is bestuurslid van Literair Gezelschap Schiedam) was namens beide instellingen bij de organisatie van 'Schrijvers aan de Toog' betrokken. In elk van de twaalf locaties waren er donderdagavond drie of twee optredens. Jan van Bergen en Henegouwen kreeg na afloop van deze bijzondere schrijversavond positieve reacties, zowel van het publiek als van de horeca-uitbaters en schrijvers.

We vragen hem of er een tweede jaargang gaat komen? Hij legt uit: "Het betreft hier in feite een eenmalige gebeurtenis. Een literair cadeautje van de bibliotheek aan de stad, ter gelegenheid van het eeuwfeest in 2020 van de bibliotheek. In het feestjaar kon het ten gevolge van corona niet doorgaan; daarom is het vorige week alsnog gehouden. Door de  corona-ontwikkelingen was het opnieuw spannend of en hoe het door zou kunnen gaan, wat het ook moeilijker maakte om het allemaal ruim van te voren te communiceren. Dat zal erin hebben meegespeeld, dat het niet bij elk van de drie optredens overal even druk was."

"Maar of iets geslaagd is, hangt niet alleen van aantal bezoekers af. Die zijn we ook niet aan het tellen geweest. Namens de bibliotheek en het Literaire Gezelschap Schiedam zijn we wel op diverse locaties aanwezig geweest en hebben we onze ogen en oren opengehouden. Verschillende mensen hebben ons duidelijk gemaakt het leuk te vinden als literaire lezingen in deze opzet, in café en of restaurant, vaker zouden plaatsvinden, anders gezegd, dat het naar meer smaakt. Dat is voor ons als organisatoren natuurlijk leuk om te horen, waarmee we echter geenszins zeggen dat de mogelijkheden er zullen zijn. De algemene tendens van deze 'Schrijvers aan de Toog' was in ieder geval positief, zodat we van een succesvolle avond durven spreken."

Geheel boven het artikel zie je Ernest van der Kwast bij Post Schiedam aan de Nieuwe Dam, op de tweede foto zie je Mark Boninsegna bij Café 't Anker aan de Hoogstraat, en op de foto hieronder zie je Nico Dijkshoorn bij Brasserie De Eenling aan de Grote Markt.

Overigens is Nico Dijkshoorn ook op donderdagavond 9 december aanstaande in Schiedam te zien. Dan houdt hij een lezing voor het Literair Gezelschap Schiedam in de Bibliotheek Schiedam (Korenbeurs).

Hieronder zie je links naar onze eerdere artikelen over 'Schrijvers aan de Toog':

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/een-literaire-amuse-bouche-een-geletterd-borrelhapje

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/aan-de-toog-met-je-favoriete-schrijver

nicoernst

15-11-2021