Gemeente Schiedam zoekt Junior Cyber Agents

Kinderen met game HackShield weerbaar maken tegen cybercriminaliteit

Kinderen met game HackShield weerbaar maken tegen cybercriminaliteit

SCHIEDAM - "Cybercriminaliteit is een groeiend probleem, zo ondervinden we ook in de gemeente Schiedam", aldus de gemeente. Die wil daarom al bij de jeugd beginnen om bewustwording van de gevaren van online criminaliteit te creëren. Dat wil men spelenderwijs doen door middel van een 'game'. Voor cybercrime weerbare kinderen kunnen dat op hun beurt overbrengen op hun ouders en grootouders.

"We zijn op zoek naar Junior Cyber Agents: kinderen tussen de 8 en 12 jaar die zichzelf en hun omgeving digitaal vaardig maken", zo schrijft de gemeente in een persbericht.

"Kinderen brengen veel van hun tijd online door. Ze spelen games, appen en zitten op social media. Allemaal voor de fun! Een mooi tijdverdrijf, al kent dit online leven ook een keerzijde. Als gemeente Schiedam hechten we daarom veel waarde aan de online veiligheid van kinderen. Hoe jonger wij kinderen weerbaar maken tegen cybercrime, hoe meer problemen we later kunnen voorkomen. Daarom werken we sinds deze maand samen met HackShield."

Hackshield is een game die kinderen tussen de 8 en de 12 jaar weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. De gemeente licht toe waarom dat zo is: "HackShield ziet kinderen niet als potentieel slachtoffer, maar als helden. Door punten te verdienen, ontwikkelen kinderen zich tot Cyber Agents. Zo worden de kinderen zelf weerbaarder, maar minstens zo belangrijk: zij helpen ook hun ouders en opa’s en oma’s om zich te wapenen tegen gevaren op het internet. Tenslotte zijn de kinderen vaak al de expert op internet."

Kinderen kunnen het spel thuis zelf spelen, of op school. Er zijn (gratis) lespakketten beschikbaar voor in de klas. Basisscholen zijn inmiddels benaderd met de vraag om dit spel in bestaande lessen of roosters te integreren.

De gemeente roept kinderen als volgt op: "Wil jij alles leren over hacken, datalekken en veilig internetten? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Via HackShield word jij een Cyber Agent die online gevaar kan herkennen en voorkomen. Daardoor kun je ook jouw omgeving leren hoe ze online veilig kunnen blijven en als Cyber Agent van Schiedam beschermen. Samen zorgen we voor een veilige online wereld! De beste Cyber Agents uit onze stad worden op een later moment gehuldigd. Help jij ons om de gemeente te beschermen? Speel nu mee en word Cyber Agent van Schiedam! Je kunt HackShield online spelen op www.joinhackshield.nl of download de app voor smartphone en tablet."

Openbare Basisschool (OBS) de Peperklip is morgen de eerste school in Schiedam waar het spel in de klas gespeeld zal worden, zo werd vanmiddag in het persgesprek met de burgemeester gemeld. Dat zodoende deze week de aftrap wordt gegeven voor het de komende maanden verder uitrollen van het spel in de basisschoolgroepen heeft te maken met het feit dat het deze week de 'Week van de Veiligheid' is in ons land. 

Ook over de Week van de Veiligheid:
Steekwapens inleveren op politiebureau zonder gevolgen voor bezitter

12-10-2021