Klusbusje komt zo:

Kieren dichten, folie aanbrengen, brievenbus luchtdicht maken

Kieren dichten, folie aanbrengen, brievenbus luchtdicht maken

SCHIEDAM - Vandaag is de Klusbus begonnen in Schiedam om winkeliers en horecaondernemers gratis van advies te voorzien over energiebesparende maatregelen en eenvoudige maatregelen meteen uit te voeren. Jan Schrijver (artikel) en Jan Willem de Boer (videoreportage) brengen verslag uit.

door Jan Schrijver (tekst en foto's) en Jan Willem de Boer (videoreportage)



"Van maandag 16 januari tot en met dinsdag 24 januari rijdt de Klusbus langs retail- en horecaondernemers in Schiedam. Deze bus gaat kosteloos langs bij de ondernemer om meteen eenvoudige energiebesparende maatregelen uit te voeren. Een vakman komt langs om kieren te dichten, ramen en deuren te stellen, radiatorfolie én luchtdichte brievenbussen aan te brengen. Zo helpt retail- en horecaplatform SHOP ondernemers met energie besparen", zo laat het op de Hoogstraat 140 gevestigde 'SHOP voor ondernemen in Schiedam' weten. Deze service wordt geboden aan winkeliers en horecaondernemers in heel Schiedam. "Ondernemers konden de afgelopen tijd een afspraak boeken. Er waren 35 afspraken beschikbaar. Die zijn inmiddels allemaal volgeboekt", zegt wethouder Anouschka Biekman. "We zijn blij dat we ondernemers zo een steuntje in de rug kunnen geven." Is het geen druppel op een gloeiende plaat? Biekman antwoordt: "We moeten natuurlijk ergens beginnen, en dat begin is er nu. Van deze eerste 35 afspraken die nu door de Klusbus afgereden gaan worden, daar krijgen we ook weer extra informatie door over hoe de ondernemers er daadwerkelijk mee geholpen worden. Als dat positief is - en dat verwachten we wel - gaan we kijken of er vervolgens nog meer ondernemers zo geholpen kunnen worden. De rijksoverheid stelt ons financiële middelen voor deze ondersteuning door middel van energiemaatregelen beschikbaar."

Vakman Erik Schippers is vandaag begonnen de 35 winkeliers en horecaondernemers te bezoeken. "Ik heb al het nodige kunnen doen vandaag. Per adres heb ik feitelijk ongeveer een uur beschikbaar om werk uit te voeren. In zo'n uur kun je radiatorfolie aanbrengen, deuren en ramen beter afstellen om kieren te verminderen, je kunt tochtstrips aanbrengen, wat aan de brievenbus doen. Dat soort dingen. Ook kwam ik vandaag ergens een raam tegen dat gevaarlijk was, het kon er zo uitvallen. Dat zit eigenlijk buiten de voorziene maatregelen, maar als je dat tegenkomt, kun je er niet aan voorbijgaan. In zo'n geval pleeg ik wel eerst ruggespraak of ik het meteen aan kan pakken."

Malou Jansen van Peachy Juicery had zelf wel wat ideeën over wat er in haar pand mogelijk zou kunnen gebeuren. "Je ziet bijvoorbeeld dat die deur niet recht is. Ik heb veel ramen in dit pand, want we hebben niet alleen een mooie pui aan de voorkant, maar ook ramen aan de zijkant aangezien we aan een steeg zitten. We houden dit pand warm met één radiator. Dat zal niet ideaal zijn, denk ik, er zal achter die ene radiator folie kunnen, vermoed ik. We zien het belang van maatregelen meer dan ooit. Onze energietarieven zijn onlangs verdrievoudigd. Dat is nogal wat."

Foto boven het artikel: Malou Jansen van Peachy Juicery bespreekt met vakman Erik Schippers de mogelijke verbeterpunten op energiegebied (foto door Jan Schrijver)

Foto onder: Bij het laatste adres vandaag, om drie uur 's middags bij Peachy Juicery op de Hoogstraat was een zogenoemd 'persmomentje' ingepland. Op de foto v.l.n.r. de nieuwe centrummanager Pim Schenkelaar, voorzitter van ondernemersplatform SHOP Phons Ockerse, wethouder Anouschka Biekman Gemeente Schiedam, Malou Jansen van Peachy Juicery en Erik Schippers, de ingeschakelde vakman van Breijer (foto door Jan Schrijver)

peaklus (2)

16-01-2023