Kick-off voor stembureauleden Tweede Kamerverkiezingen

Kick-off voor stembureauleden Tweede Kamerverkiezingen

SCHIEDAM - In de voormalige bibliotheek in het Stadskantoor werd vanavond de kick-off gegeven voor de stembureauleden van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

door Rob van der Stel (tekst en foto's)

Voor de eerste keer en op initiatief van Vivianne van Yperen, projectleider verkiezingen team Klant Contact Centrum, werd er voor de stembureauleden een speciale bijeenkomst georganiseerd. Onder het genot van een hapje en een drankje konden de leden van de 32 stembureaus vanavond kennismaken met elkaar en vragen stellen. 162 leden hebben zich aangemeld.

Vivianne opende de avond en gaf aan blij te zijn met alle aanwezigen, zeker omdat er een hoge opkomst wordt verwacht op 22 november en er naar haar zeggen iets minder stemlocaties in Schiedam zijn dan tijdens de corona-crisis. Dat zou inhouden dat er per stemlocatie dus gemiddeld meer werk zal zijn voor de voorzitters, leden en de tellers, die inmiddels al instructies hebben ontvangen over de procedures en binnenkort officieel worden benoemd.

Nu is het echter zo dat tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen er eveneens 32 stembureaus waren. Dat het echter wel drukker zal worden voor de stembureauleden op de dag van de verkiezingen ligt desalniettemin toch in de lijn der verwachtingen, omdat er tijdens de vorige verkiezingen ook al op maandag en dinsdag in een beperkt aantal stembureaus gestemd kon worden. 

Burgemeester Jules Bijl benadrukte hoe belangrijk het voor een democratie is dat de verkiezingen goed verlopen. Hij gaf aan blij te zijn met het feit dat alle 32 stembureaus bijna volledig zijn bezet en dat er in 2 ploegen gewerkt kan gaan worden. Hij memoreerde met veel genoegen terug te kijken op de tijd dat hij zelf stembureaulid was. Hij hoopt dat alle aanwezigen, ondanks dat het proces ingewikkeld is en de tellingen lang kunnen duren, veel plezier zullen hebben op de verkiezingsdag en bedankte hen voor de bereidheid om te helpen.

Aanstaande zaterdag worden de verkiezingsborden door de stad verspreid, de grote borden waarop alle partijen waarop gestemd kan worden (inclusief hun respectieve lijstnummers) zijn afgebeeld.

Hier waren de stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

afbeelding
afbeelding

02-11-2023