Nieuw op de Hoogstraat

Keramiekwinkel mét tien elektrische draaischijven voor cursussen

Keramiekwinkel mét tien elektrische draaischijven voor cursussen

SCHIEDAM - 015 Keramiek op de Hoogstraat 108 - 110 is afgelopen zaterdag 1 oktober opengegaan. Direct na de ingang vind je het winkelgedeelte. Daarachter is de cursusruimte met tien draaischijven. In dit artikel kun je binnenkijken bij 015 Keramiek, onder meer door de video-reportage van Jan Willem de Boer.

door Jan Schrijver (tekst en foto's), Jan Willem de Boer (videoreportage)



Dit winkelpand op de Hoogstraat, gelegen naast het Stedelijk Museum Schiedam, staat bekend als het pand waar vele tientallen jaren de bloemenwinkel Rosa gevestigd is geweest. Daarna was er enige tijd de modeontwerper Jonathan Christopher gevestigd. In juli van dit jaar is de nieuwe eigenaar van het pand, de pottenbakkerij 015 Keramiek, begonnen met verbouwen en inmiddels is het bedrijf verhuisd van Delft naar Schiedam. In het bedrijf zijn werkzaam Fiorenzo D'Arsiè en Anja D'Arsiè - van Biene en hun zoon Lorenzo D'Arsiè. 

winkel1

In het voorste deel van het pand is het door het bedrijf gemaakte keramiek te koop. Achter het winkelgedeelte vind je een grote ruimte waarin niet minder dan tien elektrische draaischijven zijn opgesteld en verschillende tafels (zie foto boven het artikel). Dit deel van het pand is permanent ingericht als cursusruimte. Binnenkort zullen de eerste cursussen gaan plaatsvinden. 

Anja D'Arsiè: "Een cursus kan geboekt worden voor een groep, wat door bedrijven, organisaties en verenigingen gedaan wordt, bijvoorbeeld als bijeenkomst voor teambuilding. Ook voor individuele cursisten geven we cursussen. We zijn plezierig verrast dat in de afgelopen maanden, toen we aan het verbouwen waren, mensen spontaan binnenliepen om te vragen of we 'ook cursussen gaan geven'. Ook de eerste dagen dat we nu open zijn, komen mensen binnen met die vraag. We hebben inmiddels al veertig mensen kunnen inschrijven voor proeflessen of hele cursussen. Dat is een mooi aantal, als je net open bent."

Achter de cursusruimte is een afzonderlijke ruimte waar de draaischijf van Anja en Fiorenzo staat. Daar wordt het aardewerk gedraaid dat voor de verkoop is. In die ruimte staan ook verschillende 3D-printers, die 015 Keramiek gebruikt voor het maken van mallen. Zoon Lorenzo is de man van de techniek. Anja zegt hierover: "Dankzij Lorenzo kunnen we een stuk techniek koppelen aan een eeuwenoud ambacht. Zo kunnen we in 3D allerlei producten ontwerpen en door middel van 3D-printers van het ontwerp mallen maken en vervolgens dus van ontwerp tot keramiek komen."

Fiorenzo laat ons ook de kelder zien van het pand. Eén van de ovens waarin het aardewerk wordt gebakken is reeds geplaatst, een nog groter exemplaar moet deze week van het magazijn naar de bakruimte worden verplaatst. "Dat wordt nog een hele klus, want die oven is loodzwaar", zegt Fiorenzo. "En er komen nog enkele ovens bij; die zijn besteld. Heel fijn is dat Stedin afgelopen vrijdag de krachtstroom heeft aangesloten in het pand, zodat we nu echt aan de slag kunnen." Als een cursist tijdens een cursus iets heeft gedraaid, dan zal het eerst moeten drogen, voordat het gebakken kan worden, zo licht Fiorenzo ons toe. Daarna zijn er nog meer handelingen nodig om tot een eindproduct te komen. Zo zal het object ook gedecoreerd en geglazuurd moeten worden. Fiorenzo: "Een cursus is dan ook niet gericht op het maken van één voorwerp, maar op het leren van de techniek, op het leren van wat er allemaal mogelijk is met klei."

Het bedrijf is ook bezig met duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is een machine die in de kelder staat. Door middel van deze machine wordt het afvoerwater, dat van de draaischijven komt, gezuiverd. Fiorenzo D'Arsiè legt ons uit, dat het slib uit het afvalwater wordt gescheiden en kan worden hergebruikt. 

Hier lees je ons eerdere artikel: In voormalige bloemenwinkel komt pottenbakker

Foto: V.l.n.r. Lorenzo, Anja en Fiorenzo D'Arsiè zittend bij de tien draaischijven in de cursusruimte

04-10-2022