Kent 2022 verschillende drankentrends?

Kent 2022 verschillende drankentrends?

In 2022 mocht eindelijk weer alles open en gingen we weer terug naar normaal. Alles mocht en kon weer. Ondanks dat het ondertussen alweer normaal voelt dat alles kan en mag, zijn er toch enige trends blijven hangen. Zo ook bij de drank en cocktails.

Omdat we drank en cocktails tijdens de coronalockdowns niet meer buiten huis in de horeca konden nuttigen, was alcoholhoudende drank kopen bij een (online) slijterij de enige optie. Naast de traditionele drank, zoals gin, rum of wodka, hebben we het afgelopen veel andere drankjes ontdekt. Hieronder lees je meer over deze trends!

De populaire ready to drink cocktail
Tijdens de coronatijd hebben we veel thuis gezeten. Hierdoor kon je je af en toe best wat vervelen. Normaal gesproken zou je bijvoorbeeld naar de horeca zijn gegaan en daar een lekkere cocktail hebben gedronken. Gelukkig was er een goede oplossing om thuis toch lekker te kunnen genieten van cocktails. Bij een ready to drink cocktail heb je een gemixt drankje in een blikje zitten. Voorheen was deze erg populair onder jongeren, maar tegenwoordig is deze ook bij oudere leeftijdsgroepen niet meer te missen. Door de jaren heen is er veel verbetering in smaak en aanbod van de drankjes gekomen. Hierdoor stijgt de waarde van de drankjes ook erg veel.

Drankjes populair door gemak en gezondheid
De drankjes zijn, naast de populariteit voor de jeugd, ook onder oudere doelgroepen populair geworden. Dit komt door het gemak en de gezondheid van deze drankjes. Je hoeft voor het nuttigen van deze drankjes namelijk geen tijd en moeite te investeren. Het enige wat je hoeft te doen is het drankje erbij te pakken het blikje te openen. Daarnaast zijn de drankjes ook beter voor de gezondheid. Door de coronatijd zijn veel mensen bezig met hun gezondheid. De ready to drink cocktails spelen hier goed op in. De drankjes bevatten ongeveer 5% tot 15% alcohol. In vergelijking met bijvoorbeeld het alcoholpercentage van rum in een fles is dit een groot verschil.

Populair drankje van Stëltz
Een drankje je dat ook erg populair is geworden, is de Hard Seltzer. Dit drankje was in 2020 al erg populair in de Verenigde Staten, maar zie je nu ook in Nederland erg veel terug. Een van de producenten in Nederland die Hard Seltzer drankjes maakt, is Stëltz. Deze drankjes spelen net als de ready to drink cocktails in op de gezondheid. Ze bevatten bijvoorbeeld natuurlijke smaakstoffen, minder alcohol en weinig calorieën. De smaken van deze drankjes verschillen erg van elkaar en er is een breed assortiment. Het percentage dat de drankjes bevatten is ongeveer 5%.

Hoe maak je de smaakbeleving anders?
Doordat veel verschillende doelgroepen tegenwoordig gebruik maken van ready to drink cocktails, wordt het voor de horeca lastiger gasten naar zich toe te trekken. Om ervoor te zorgen dat ze toch nog gasten over de vloer krijgen, zorgen ze voor een bijzondere smaakbeleving. Hierbij kun je denken aan een drankje geserveerd krijgen met bijvoorbeeld rook. Naast rook kan er gebruikgemaakt worden van andere soorten vloeistoffen. Door dit effect creëer je een prikkeling van de zintuigen. Je ervaart een andere smaakbeleving dan wanneer je een ready to drink cocktail thuis zou nemen.

Alcoholvrije drankjes
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn veel mensen door de coronatijd meer bezig met de gezondheid. Om te zorgen voor een goede gezondheid is het nuttigen van minder alcohol al erg goed. Daarnaast is het nuttigen van geen alcohol al helemaal goed. Tegenwoordig zie je erg veel mogelijkheden die erg lijken op de alcoholische drankjes. Zo kun je alcoholvrij bier of wijn drinken, maar heb je daarnaast ook genoeg opties om alcoholvrije cocktails te drinken.

Tekst: Digital Newsgroup (DNG)
Foto: Jan Schrijver

18-05-2022