Terug naar de Schotse hebriden met Marceline de Waard

Terug naar de Schotse hebriden met Marceline de Waard

SCHIEDAM - Op zondag 31 oktober 2021 ontving een jarige Marceline de Waard (1964) glunderend het eerste exemplaar van het door haar geschreven boek ‘Terugkeer, Een Schotse eilandnovelle’ uit handen van haar uitgeefster Inanna van den Berg van uitgeverij Ambilicious.

door Louise Melchers

Inspiratie voor haar boeken deed Marceline op tijdens de reizen die ze al vanaf 2011 samen met haar echtgenoot Mari van ’t Hof naar Groot-Brittannië en Ierland maakte. Marceline slaat de plaatjes die ze daar ziet op in haar geheugen, vertelt ze. “We zijn echte Anglofielen,” zegt Mari die speciaal voor deze gelegenheid in een Schots jasje gekleed is.

Tijdens de presentatie maken we kennis met een ‘gesampled’ eiland in Schotland, waar Keltische symbolen te zien zijn in een afgelegen en uitgestrekt landschap, terwijl op de achtergrond Keltische muziek klinkt, de setting voor haar novelle.

In 2017 startte Marceline met schrijven en ging ook terug naar het Verenigd Koninkrijk om weer even de sfeer te proeven en nieuwe foto’s te maken, want de foto’s uit 2011 hadden te weinig pixels om er op papier nog iets mee te kunnen doen. Voor de coverfoto deed Marceline een oproep voor een mooi foto. De foto van Johan Verelst werd uiteindelijk uitverkoren. De kaart voorin het boek werd getekend door Mari.

Familie, vrienden, collega’s en andere geïnteresseerden waren in groten getale naar Jeneverie ‘t Spul op de Schiedamse Hoogstraat gekomen om te toasten op het vierde boek van Marceline. “Ik ben zo blij dat jullie er allemaal zijn,” laat Marceline weten.  Bij haar vorige boek, ‘De thuisreis’, ook uitgegeven bij dezelfde uitgeverij, moest zij het door corona doen met een presentatie op zoom.

MdW2

Marceline heeft een vast moment in de week om te schrijven en gebruikt hier meestal de vrijdag voor. Ze moet in een bepaalde flow komen en dit kan alleen als ze langere tijd met het verhaal bezig is. Het redigeren doet ze gewoon ’s avonds. “Mijn man kijkt graag televisie”, vertelt ze, “en ik ben daar niet zo gek op, dus dat werkt prima zo.”

Volgens Inanna (links op de foto onder), die ook hoofdredacteur van het boek is, schrijft Marceline zeer filmisch en zorgen de foto’s bij haar verhalen voor een bepaalde dynamiek. Ze is dan ook blij om Marceline ‘tot haar stal’ te mogen rekenen.

MdW8

Inanna van den Berg is sinds 2016 uitgever. Daarvoor was ze al actief als schrijfcoach. Ze vertelt dat uitgeverij Ambilicious veel belang hecht aan de ontwikkeling bij een auteur. Daarom doet de redactie ook veel aan coaching. Ze vertelt dat de ontwikkeling bij Marceline nog steeds aanwezig is en dat ze heel trots is op Marceline. “Tegenwoordig moet een uitgever streng zijn en moet een boek in één redactieronde helemaal klaar zijn.”

Voor mensen bij wie dat nog niet lukt is Inanna ook een academie begonnen voor beginnende schrijvers of kunnen schrijvers die al een manuscript hebben tegen betaling onder begeleiding werken onder een Redactie Plus om hun boek klaar te maken om uit te geven. Inanna: "Maar Marceline heeft die begeleiding niet nodig, hoor!"

31-10-2021