'Een dwaas ziet niet dezelfde boom als een wijze', naar William Blake

Kap van 18 bomen voor woningbouw die is uitgesteld

Kap van 18 bomen voor woningbouw die is uitgesteld

SCHIEDAM - De Bomenridders Schiedam zijn door bewoners te hulp geroepen met betrekking tot de kap van achttien bomen voor een woningbouwproject in Nieuwland. De bouw is tot nader order uitgesteld. Je leest hier het gisteren ingezonden bericht van de Bomenridders.

INGEZONDEN

"Deze week hebben diverse betrokken omwonenden van de Dirk Gerhardtstraat en de Burg.
Honnerlage Gretelaan contact gezocht met de Schiedamse Bomenridders over de kap van zeker 18 bomen ten behoeve van nieuwbouwproject ‘Bij De Molen’. Niet alleen wordt er in de regel niet gekapt tijdens het broedseizoen (vanaf half maart), maar ook is dit nieuwbouwproject ‘tot nader bericht on hold’ gezet. Verwarring alom dus.

Vragen aan ambtenaren leverden afgelopen week niets op (meivakantie?) en ook vandaag was niemand te vinden die onze vragen kon beantwoorden. De geïrriteerde omwonenden hebben zelfs contact opgenomen met de politie, maar die constateerde ‘geen strafbare feiten’. 

Feit is dat op 5 oktober 2022 een kennisgeving op aanvraag van de omgevingsvergunning Dirk Gerhardtstraat is gepubliceerd:
'De gemeente heeft op 29 september 2022 een besluit genomen op de aanvraag met zaaknummer 22OMGS165 en projectomschrijving het kappen van 18 bomen t.b.v. het nieuwbouwproject "bij de molen Schiedam". De vergunning is verleend. Het besluit betreft de volgende onderdelen:
• houtopstand te vellen of te doen vellen.
Er wordt een herplantplicht opgelegd tot het herplanten van 22 bomen.'

Dat klinkt ruimhartig, maar iedereen houdt liever de bestaande bomen want voordat de genoemde 22 vervangende bomen de grootte hebben van de 18 gekapte, zijn we een behoorlijk aantal jaren verder.

Na de kaalslag in Oost t.b.v. project ‘sMAAK waarvan moet worden afgewacht of het ooit gerealiseerd zal gaan worden, verdwijnt er nu nóg een groenstrook – en mogelijkerwijs ook voor niets.

We staan erbij, kijken ernaar en horen de kettingzagen tekeer gaan terwijl de frustraties toenemen."

Lees ook:
Ook WoonPlus kan verhuisplannen op lange baan zetten
Kopers zijn bericht dat aannemer s'Maak niet kan gaan bouwen

Gemeente maakt gebied bouwrijp, maar aannemer kan niet gaan bouwen

Foto: een bordje bij de boom die de Bomenridders Schiedam ter gelegenheid van hun oprichting in 2018 aan de Schie plantten, met de tekst 'Een dwaas ziet niet dezelfde boom als een wijze', naar  de Engelse schrijver, dichter en schilder William Blake (bron website Bomenridders)

29-04-2023