Joop van de Weerdt bakt óók de toffee-karamelbol

Joop van de Weerdt bakt óók de toffee-karamelbol

SCHIEDAM - We stappen in Winkelcentrum Spaland de oliebollenkraam van Joop van de Weerdt in om een foto te maken dat hij oliebollen in een zakje doet. De foto moet viermaal over.

door Jan Schrijver

WhatsApp Image 2021-10-27 at 21.27
V.l.n.r. Joop van de Weerdt, Jan Willem de Boer en Jan Schrijver (foto door Nico Kruijsse)

Joop van de Weerdt (43) is er zo behendig en snel in om de oliebollen in het zakje te doen, dat zijn handen op de foto 'bewegen'. En we hebben toch een heel erg kleine sluitertijd gekozen, maar zó snel is Joop van de Weerdt. Hij moet er wel om lachen. "Ja, die beweging zit er zo ingebakken bij me, het is gewoon een automatisme geworden. Maar ja, ik doe dit al vanaf mijn twaalfde jaar, toen begon ik al te helpen bij mijn ouders."

De opa en de vader van Joop bakten al oliebollen. En van moeders zijde gaat het oliebollenbakken nog verder terug in de tijd. "Je kunt zonder overdrijven zeggen dat we al meer dan een eeuw oliebollen bakken", zegt Joop. Zou hij wat anders willen? "Nee, eigenlijk niet. Ik vind dit echt fantastisch en afwisselend werk. Ik doe dit drieënhalve maand per jaar, nu al voor het twaalfde jaar op deze gezellige plek in Winkelcentrum Spaland. Eind maart begint het kermisseizoen; op de kermissen bak ik geen oliebollen maar sta ik met een attractie, mijn Funhouse Central Park."

Joop bakt in de kraam die dus uitsluitend in Winkelcentrum Spaland wordt gebruikt samen met bakker Gijs niet alleen de gebruikelijke oliebollen en krentenbollen, maar hij heeft ook de nodige specialiteiten. Waar hij om bekend staat, is de rumrozijnenbol. Wat is daarvan het geheim van de meester? "Speciale bollen, zoals de Berlinerbol die ik ook verkoop, worden achteraf gevuld. Bij de rumrozijnenbol wordt de vulling echter meegebakken. Dat is mogelijk door een speciaal bakrek te gebruiken. Door het meebakken proef je de vulling bij elke hap die je van de bol neemt, zeg maar het beslag krijgt de boerenjongenssmaak. Dat zal het succes verklaren."

Is er nog een noviteit dit jaar? "Ja, de toffee-karamelbol. De vulling wordt, net als bij de rumrozijnenbol, door gebruikmaken van het speciale bakrek, meegebakken. Aan de buitenkant brengen we daarna Callebaut-karamelchocolade streepjes aan." Deze nieuwe bol blijkt aan te slaan. Is er ook wel eens een bol die niet aanslaat? "We hebben een keer geëxperimenteerd met een eiersaladebol. Warm was die bol niet zo geweldig, maar ik moet zeggen, koud best smakelijk. We hebben de eiersaladebol niet in ons assortiment opgenomen. Maar kijk eens naar de wafels, je ziet hoe apart we ze kunnen maken, en die vinden wél gretig aftrek."

joop3 (2)

De drukke dagen zijn net vóór de jaarwisseling. "Na oudejaarsdag heb ik armen, dat wil je niet weten hoe die dan aanvoelen van het dagenlang heel veel beslag maken. Dat zijn dagen dat we nachten hebben van een uur of drie. Nieuwjaarsdag zijn we dicht, even uitrusten dan. Om dan nog zo'n twee weken door te gaan in januari. Een oliebolletje blijkt er ook na oud op nieuw nog in te gaan bij de mensen."

Lees hier ons artikel van vorig jaar:
'Een zucht van verlichting dat we open mochten blijven'

Zie hieronder het interview door Jan Willem de Boer dat vandaag is gepubliceerd:

 

28-10-2021