Joke Gaasbeek, oud-rector gymnasium, is overleden

Joke Gaasbeek, oud-rector gymnasium, is overleden

SCHIEDAM - Drs. Joke Gaasbeek, oud-rector van het Stedelijk Gymnasium Schiedam, is vrijdag jongstleden overleden.

Joke Gaasbeek (1950) hoorde in juni afgelopen jaar dat zij ziek was. Joke en de doktoren zijn de strijd tegen de slopende ziekte die haar trof aangegaan, maar uiteindelijk is die strijd binnen een jaar nadat de diagnose van kanker bij haar was vastgesteld verloren. 

Joke studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde er in 1974 af. In datzelfde jaar begon zij haar loopbaan in het onderwijs in Vlaardingen als docent biologie aan het Groen van Prinstererlyceum, waar zij gedurende drie jaar werkte. In 1997 trad zij in dienst van het Stedelijk Gymnasium Schiedam. Zij was rector bij het Stedelijk Gymnasium Schiedam, bij welke school zij zestien jaar lang werkte. Na haar vertrek bij het Stedelijk Gymnasium Schiedam was zij ruim een jaar rector a.i. 

Naast haar werk heeft zij zich op meerdere manieren als vrijwilliger ingezet voor de samenleving. Zo was zij sinds februari 2015 tot heden secretaris van de Stichting Voedselbanktuinen Schiedam. Sinds december 2018 tot heden was zij bovendien voorzitter van Humanitas Nieuwe Waterweg Noord.

In de buurt waar Joke woonde, Kethel Oost, en ook in andere buurten en wijken in Schiedam zette zij zich onder meer in voor het groen en de natuur in de buurt. In mei 2022 was zij erg boos op de gemeente, die de wilgen liet knotten tijdens het broedseizoen. "Het broeden van de vele vogels wordt hiermee ernstig verstoord. Dit is een ongehoorde actie, die onmiddellijk moet stoppen." In deze oproep aan de gemeente was zij - zoals we haar hebben leren kennen - kort maar krachtig. 

Ze laat haar echtgenoot Aart, drie kinderen en vijf kleinkinderen achter.

Johanna Marie Gaasbeek-Luursema
Winschoten 6 februari 1950 - Schiedam 14 april 2023

Foto: deze foto maakte Joke tijdens een ochtendwandeling in de mist aan het strand van Hoek van Holland, zij zond ons de foto op 14 januari 2022 toe ter publicatie, dat deden wij al eerder en nu weer

17-04-2023