Jillis Bruggeman 2023 gaat naar cabaretier Richard Groenendijk

Jillis Bruggeman 2023 gaat naar cabaretier Richard Groenendijk

SCHIEDAM - De landelijke Jillis Bruggeman penning 2023 gaat naar cabaretier Richard Groenendijk. Deze jaarlijkse LHBTI+ onderscheiding krijgt Richard voor zijn jarenlange aandacht voor genderdiversiteit in zijn theater- en televisiewerk.

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit aan een organisatie of persoon die zich inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Jezelf kunnen zijn rond genderidentiteit (wie je bent), genderoriëntatie (op wie je valt), genderexpressie (je gekozen voorkomen) en geslacht is ook nog hard nodig.

Hierom krijgt Richard Groenendijk de penning in 2023:
Al jaren integreert hij aandacht voor de LHBTI+ gemeenschap in zijn programma's. Met het lied "Ik hoop het wel" (nominatie Annie M.G. Schmidt-prijs 2021) deelt Richard met het grote publiek een levenservaring. Hij toont hiermee zijn eigen kwetsbaarheid, maar juist ook die van iedereen die valt op hetzelfde geslacht. Het maakt de luisteraar duidelijk dat acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend is. Met zijn typetje Jopie Parlevliet houdt Richard travestie als kleinkunstvorm actueel. Door Jopie's optredens buiten de theatershows, haar eigen show in 2015 en 2016, de carnavalsliedjes "Tebbie nou op je muil?!" en "Spuitje d'r in, Spuitje d'r uit", slaat zij ook een brug tussen een deel van de genderdiverse gemeenschap (herkenbaarheid en erkenning) en cisgender hetero mensen (zichtbaarheid).
In zijn theaterprogramma "Voor iedereen beter" (Poelifinario prijs 2022 - categorie entertainment) vertelt Richard over zijn leven als getrouwde man met een man. Humorvol en ontwapenend neemt hij de kijker mee in de verschillende facetten van deze vorm van genderdiversiteit. En werkt zo aan zichtbaarheid en acceptatie.

Vorig jaar besloot Richard om het lied "Ik hoop het wel" (geschreven door Jan Beuving) te doneren aan een campagne om aandacht te vragen voor het terug de kast in moeten van ouderen wanneer zij zorg krijgen. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis waar medebewoners of personeel genderdiversiteit veroordelen of niet bekend mee zijn. 

Uitreiking op Coming Out-dag
De uitreiking van de penning vindt plaats in Schiedam op Coming Out-dag woensdag 11 oktober. De gemeente Schiedam en stichting Jillis Bruggeman reiken dan ook de regionale Opstekers uit. Dit jaar zijn  deze voor Paul van Dorst (Rotterdam) voor het oprichten van Feyenoord fanclub de Roze Kameraden en zijn standvastig doorstaan van de weerstand hiertegen, Mart van de Kamp (Gouda) voor zijn gedreven en geduldige inzet lokaal en regionaal en stichting Gay Op Flakkee (Goeree-Overflakkee) voor het al 10 jaar lang een plek zijn voor gelijkgestemden in een sterk kerkelijk gebied.

Jillis Bruggeman
Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde monument van de LHBTI+ gemeenschap in Nederland, herinnert hier aan. De gemeente Schiedam wil dit nationale genderdiverse erfgoed blijvend onder de aandacht brengen en reikt daarom met hulp van stichting Jillis Bruggeman de jaarlijkse onderscheidingen uit.

Eerdere penning-winnaars
Vorige laureaten van de Jillis Bruggeman Penning zijn: Raven van Dorst (2022), Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019), Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016), Amnesty International (2015).

Foto: Richard Groenendijk in 2020 (foto door Irene van Weerdenburg - Irene van Weerdenburg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=114612200 )

09-03-2023