JeuDeGin muurschildering geestrijk geopend

JeuDeGin muurschildering geestrijk geopend

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Dinsdag 31 augustus was het zover: de Provençaalse, achter de voorgevel verborgen, buitenwand, een majestueus en sfeerrijk product van de kwast van Marjon Hoogendijk, werd door een enthousiaste Bas Eenhoorn met evenzoveel allure voor geopend verklaard.

210831 JeuDeGin3

V.l.n.r. geboren en getogen Schiedammer en nu wethouder in Vlaardingen Bart de Leede, Anneke van de Ven, communicatie-adviseur gemeente Vlaardingen, kunstenares Marjon Hoogendijk, jeu de boules kampioene Ria Bronsema, Schiedamse organisator Rob van der Stel, gemeentesecretaris Erwin Stolk, wethouder Bart Bikkers, scheidend wethouder Jules Bijl en scheidend burgemeester Bas Eenhoorn

De burgemeester deed de opening niet zonder zijn, inmiddels overbekende, kleine binnenpretje nog maar eens te openbaren. Zijn onverwachte winst vorig jaar van de Nederlands Kampioene petanque. Haar naam laten we uit piëteit met de ongelukkige in dit stukje liever onvermeld.

De scheidend burgervader benadrukte in zijn betoog het juiste Van Gogh-gehalte van de wandschildering. Het landschap glooiend en loom, met hier-en-daar een boom, de verstilde lucht en lustopwekkend water; je zou zo de zwemkledij aantrekken en wat plassen in het koele nat. Picknickmand met wijn, kazen, harde worst en stokbrood in gepaste schaduw paraat voor de onvermijdelijke aanval. Alles bijeen het ideale decor voor wie besluit met gelijkgestemden petanque te spelen.

Wie een arrangement boekt wordt ontvangen met een Schelvispekel waarin gemberlimonade het scherp van deze snede haalt. Afgemaakt met een schijfje zure appel en overvloedig rinkelende ijsklontjes een ideale opwarmer voor serieuzer tijden.

Serieuzer tijden die in dit geval bestonden uit het spoedafscheid van wethouder Jules Bijl, die geboren werd in Rotterdam, opgroeide in Schiedam en voor zijn middelbare school Groen van Prinsterer in Vlaardingen opzocht. De man die ettelijke miljoenen boven water toverde en zo snel als zijn schaduw hem dragen kon weer verdween van het Vlaardings firmament richting Leidschendam-Voorburg. Hier wachten hem 1,5 jaar als waarnemend burgemeester.

Daarop, het betrof hier ook een feestje van het college, een rondleiding door de distilleerderij alvorens de geduldig poserende hapjes officieel en met smaak tot geschiedenis werden verklaard.

Prijsvraag
Distilleerderij van Toor H. van Toor Jz. is reuze trots op haar JeuDeGin-baan en niet minder op de door Marjon Hoogendijk geschilderde wand(en). Wat nog ontbreekt is een naam. Wie een leuke naam weet kan die doorgeven via onderstaand e-mailadres. De meest originele naam of titel wordt beloond met een lekkere fles uit de keuken van drankmagiër Leo Fontijne. Door connaisseurs wordt de geboren Schiedammer ook wel liefkozend de Vlaardingse Panoramix genoemd.

E-mailadres: c-stevens@live.nl

De winna(a)r(es) krijgt begin oktober bericht. Wie de juiste sfeer eerst wil proeven is na een afspraak - te maken via hetzelfde e-mailadres - van harte welkom.

Distilleerderij H. van Toor Jz.
Maassluissedijk 32
3131 KB Vlaardingen

Website: www.vantoor1883.com

Foto boven het artikel: v.l.n.r. burgemeester Vlaardingen Bas Eenhoorn, kunstenares Marjon Hoogendijk, Constantijn Stevens en Leo Fontijne (beiden Distilleerderij H. van Toor Jz.)

Tekst & fotografie: Peter Joore

Hier lees je ons eerdere artikel, inclusief een link naar een video over dit onderwerp door Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/schiedammer-fontijne-schept-landelijke-sfeer-bij-eigen-jeu-de-boulesbaan

01-09-2021