Je kunt ook vandaag buurten bij kunstenaars

Je kunt ook vandaag buurten bij kunstenaars

SCHIEDAM - 'Er zijn zoveel kunstenaars te bezoeken op een dag tijdens Open Ateliers, en eenmaal binnen bij een kunstenaar of galerie is er zoveel te zien, dat je aan één dag te weinig hebt", is samenvattend de reactie die we gisteren kregen van verscheidene liefhebbers van dit evenement. Goed nieuws voor de liefhebbers: ook vandaag - zondag - zijn er veel kunstenaars en galeries die de deuren openzetten.

door Jan Schrijver

Hierboven zie je Jacques Tange, die sinds kort aan de Lange Haven 70 gevestigd is met zijn galerie in het Bijbelhuis naast de Havenkerk (zie over de verhuizing ook ons eerdere artikel). Zijn voormalige galerie aan de Schie maakt nu deel uit van de ontwikkeling van het Dirkzwager-terrein.

De ateliers in de voormalige school aan de Zalmstraat 27 in Schiedam Zuid staan ook op de tocht wegens voorgenomen woningbouw. Diet Wiegman is een van de kunstenaars die in de voormalige school zijn atelier heeft. Hieronder zie je hem bezig in de gang van de school waar volop kunst van hem en de andere kunstenaars die in de school hun atelier hebben, wordt getoond (foto door Rita van der Jagt).

thumbnail_Diet

In zijn atelier (dat vind je op de eerste etage) gaat het grote licht op verzoek van bezoekers soms uit. Ze willen dan graag de schaduwbeelden van de kunstenaar zien. De leeslampjes gaan vervolgens aan en je ziet de schaduwkunst (foto door Rob van der Stel). In de gang liggen dvd's om gratis mee te nemen. Die laten het schaduwbeeld van Michael Jackson zien. Dat is weer eens iets anders dan een dvd die urenlang een brandend houtvuur op je televisie produceert.

schaudw

Als je in de Zalmstraat bent, vergeet dan niet de zolder van de school op te gaan. Dat heeft veel weg van een museum, over de gehele lengte van de school, met het werk van Diet Wiegman (foto zolder door Louise Melchers).

zolder


Onder meer ook Sjef van Duin en Esther Zitman hebben hun atelier in de school (foto door Louise Melchers).

sjefesther

Ook op de Hoogstraat zijn verschillende deelnemers te vinden. Hieronder zie je bij Mooisch op Hoogstraat 5 links Astrid Mennen van atelier Mennen en rechts Monique van Putten van Concept Store Mooisch (foto door Rob van der Stel).

moois-1

Op de Lange Achterweg 44 gingen we binnen bij Turqoise Gallery, op de foto v.l.n.r. Jan Schrijver, Harr Wiegman, Abeer El Khateb (Turquoise Gallery) en Louise Melchers (foto door Irida Hysenbelli van Turquoise Gallery). (zie ook ons artikel “Onderzoek naar ‘reversism’ leidt tot serie van zes doeken”)

IMG-20220626-WA0001 (2)

Harr Wiegman vertelde ons dat van zijn atelier in de voormalige school in Tuindorp, welk gebouw hij dient te verlaten om plaats te maken voor er te realiseren woningen, sinds enkele dagen verschillende ramen zijn dichtgetimmerd. Lees ook: 'Als kunstenaar ga je niet met pensioen; wie heeft er ruimte voor me?'

Overzicht adressen Open Ateliers
In het artikel via onderstaande link vind je een overzicht van adressen waar je deelnemers aan Open Ateliers kunt vinden:

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/hier-vind-je-de-kunstenaars-die-aan-open-ateliers-meedoen

26-06-2022