Doet de gemeente iets aan achtergelaten sloten?

Je fietsslot parkeren, is niet zonder gevaar

Je fietsslot parkeren, is niet zonder gevaar

SCHIEDAM - Er zijn mensen die met regelmaat naar een vaste locatie - bijvoorbeeld naar hun werk - fietsen. Sommigen kiezen ervoor hun fietsslot op een vaste plek bij de locatie te 'parkeren', bijvoorbeeld aan een zogenoemde 'fietsniet' of andere vorm van in de grond verankerd staal. Dat is echter niet zonder gevaar.

Schiedammer Theo Schoenmakers tweet deze foto rond negen uur vanochtend naar het klantcontactcentrum van de gemeente Schiedam. "Dit is dus echt levensgevaarlijk voor een slechtziende als ik. Had er bijna mijn nek over gebroken. Overkant Singel bij de orthopedisch schoenmaker. Eigenaar niet kunnen achterhalen." En inderdaad, je kunt blijven steken in zo'n op de grond liggend fietsslot en een lelijke val maken.

Overigens zijn er meer redenen waarom het niet wenselijk is fietssloten achter te laten. Het ziet er allereerst niet uit. Ook heeft het iets weg van 'je handdoekje 's ochtends vroeg op de ligstoel van een zwembad leggen, om er pas 's middags een duik te nemen'. 

De gemeente pakt het probleem van 'weesfietsen' aan door vermeend achtergelaten fietsen van stikkers te voorzien om de eigenaar te verzoeken de fiets weg te halen. Na enkele waarschuwingen wordt de fiets door het team Toezicht & Handhaving verwijderd. We hebben de gemeente gevraagd of er op een dergelijke manier ook met achtergelaten fietssloten wordt omgegaan? 

"Het is in algemene zin verboden iets te bevestigen aan gemeentelijke eigendommen. Aan de fietsnieten mag je uiteraard wel je (brom)fiets vastmaken", zo antwoordt de woordvoerder van de gemeente. "In de specifieke situatie zoals hierboven gemeld, waarbij sprake is van een gevaarlijke situatie, neemt de gemeente onmiddellijk actie. In dit geval zijn er al medewerkers onderweg. Als mensen op straat situaties zien die mogelijk gevaarlijk zijn, dan graag melden aan de gemeente." 

Bron foto: Twitter @ThSchoenmakers

26-03-2021