Op 1 oktober komt er een nieuwe horeca-ondernemer in het pand aan de Broersvest

Jan en Lya stoppen over een maand met Eetcafé 't Stadserf

Jan en Lya stoppen over een maand met Eetcafé 't Stadserf

SCHIEDAM - Jan en Lya Leermakers stoppen met Eetcafé 't Stadserf. 18 september is de laatste dag dat zij open zijn. Op 1 oktober komt er een nieuwe horeca-ondernemer in het pand aan het Broersvest 129-A. Jan Willem de Boer van JW TV sprak met hen.

Het horecabedrijf stond al voor de coronacrisis te koop. Jan Leermakers is bijna 65. Tijd om na een lange loopbaan in de horeca als zelfstandig uitbater te stoppen, vindt Jan. 

Hij begon ooit bij zijn vader die uitbater was van Boerderij Landvreugd. Daarna stapte hij met zijn vader en met zijn broer Frans in Café de Unie. Jan maakte vervolgens een tussenstap in zijn loopbaan: hij werkte ongeveer een jaar in dienst van tenniscentrum Hoogendijk in Vlaardingen. Door een klant van het tenniscentrum werd Jan gevraagd om café het Fust aan de Buitenhavenweg te doen. Hij maakte, mede dankzij zijn grote netwerk in het verenigingsleven van Schiedam, al gauw een succes van het Fust. Dat succes zette hij door in café Proosje op de Hoogstraat.

Neef Frans van Harmelen was uitbater van de populaire bistro Vidoq. Die maakte Jan ervoor warm om niet alleen kastelein te zijn maar ook kok. "Bij koken lag mijn passie", zegt Jan. Zo begon hij met zijn vrouw Lya Eetcafé 't Stadserf, dat uitgroeide tot 'De huiskamer van Schiedam'.

Jan en Lya gaan het na 1 oktober een paar maanden rustig aan doen. Daarna willen zij wel gaan werken bij andere bedrijven, om nog lekker bezig te zijn, zodat hun jarenlange ervaring in de horeca niet verloren zal zijn.

Lya

17-08-2021