Ruim 46.000 euro vuurwerkschade, waarvan alleen al 29.000 euro aan afvalbakken

Jaarwisseling mét vuurwerkverbod levert gemeente méér vuurwerkschade op

Jaarwisseling mét vuurwerkverbod levert gemeente méér vuurwerkschade op

SCHIEDAM - De totale vuurwerkschade die de gemeente Schiedam opliep tijdens de afgelopen jaarwisseling bedroeg ruim 46 duizend euro. Dat is zowat 13 duizend euro meer dan tijdens de jaarwisseling 2019-2020. Dat is opmerkelijk omdat deze jaarwisseling een vuurwerkverbod gold en de vorige jaarwisseling niet. De grootste schadepost is bijna 29 duizend euro aan afvalbakken.

We spreken hier over de schade voor de gemeente. Dat is dus nog exclusief de schade die bedrijven en particulieren in Schiedam opliepen door vuurwerk. 

Burgemeester Lamers schrijft aan de gemeenteraad over de gemeentelijke schade: "Helaas is er verspreid over de stad de nodige schade aangericht. Vooral de dagen in de aanloop naar de jaarwisseling is veel meer schade dan in voorgaande jaren aangericht door zwaar en waarschijnlijk veelal illegaal vuurwerk. Dit jaar zijn er aanzienlijk meer afvalbakken opgeblazen dan vorig jaar, waarvan minimaal de helft ruim voor de jaarwisseling. Er is daarom ook eerder gestart met afsluiten of verwijderen van afvalbakken. De schades aan de overige objecten zijn nagenoeg gelijk gebleven of juist afgenomen."

schade

Lamers schrijft voorts: "Het was in vele opzichten een andere jaarwisseling dan voorgaande jaren. In Schiedam hebben zich tijdens de jaarwisseling gelukkig geen grote incidenten of ernstige ongevallen voorgedaan. Wel was het op een aantal plaatsen en met name in Schiedam Noord onrustig en is er in de dagen voor oudjaar alsnog voor een aanzienlijk bedrag aan schade toegebracht. Helaas zagen we toch dat enkele groepen zich niets aantrokken van het vuurwerkverbod en zelfs de confrontatie met de politie opzochten. Als burgemeester vind ik dat onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Ik vind het ook teleurstellend dat een aantal mensen het vuurwerkverbod hebben genegeerd. Zelfs nu de zorg overbelast is, hebben zij niet hun verantwoordelijkheid genomen."

Op 2 januari 2021 is het lokaal verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Schiedam in werking getreden, wat betekent dat ook de komende jaarwisseling vuurwerkvrij zal zijn, zo merkt de burgemeester nog op.

Voor Schiedam kreeg de brandweer rond de jaarwisseling 50 brandmeldingen in de buitenruimte. Het grootste deel van de inzet was voor containerbranden en kleine buitenbranden en 2 voertuigbranden.

Hier lees je ons eerdere artikel over de jaarwisseling in Schiedam:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/minder-vuurwerkoverlast-wel-onrustig-begin-nieuw-jaar

 

15-02-2021