Yvonne Lopes, Coördinator Thuisadministratie bij Humanitas:

'Jaarlijks helpen we zo'n 200 mensen in ons werkgebied'

'Jaarlijks helpen we zo'n 200 mensen in ons werkgebied'

SCHIEDAM - Humanitas is al ruim driekwart eeuw actief in Schiedam en Yvonne Lopes is nu achtenhalf  jaar werkzaam voor deze vereniging. Een van de activiteiten van Humanitas is mensen helpen die het moeilijk vinden hun huishoudboekje op orde te houden. Daarvoor maakt Humanitas gebruik van vrijwilligers. Yvonne coördineert dit. Binnenkort krijgt zij echter een nieuwe baan als ouderconsulent van een basisschool. Humanitas zoekt een opvolger voor Yvonne. In dit interview vertelt zij wat haar functie inhoudt.

door Jan Schrijver

Yvonne Lopes (42) is juriste. Zij studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar eerste baan nadat ze was afgestudeerd, had ze vooral te maken met juridische materie en harde cijfers. Dat beantwoordde niet aan haar ambities. Ze wilde in haar werk meer contact hebben met mensen. Bovendien zocht ze afwisselend werk, waarin ze mensen zou kunnen helpen. Die baan vond ze bij Humanitas Nieuwe Waterweg Noord, het onderdeel van de landelijk werkende vereniging Humanitas dat actief is in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

In haar werk heeft Yvonne zowel te maken met de inwoners van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis die hulp nodig hebben bij hun financiële privé-administratie als met de vrijwilligers die worden ingezet om die hulp te bieden.

“Degenen die hulp nodig hebben, daar heb ik intakegesprekken mee. Dat doen we zoveel mogelijk bij de hulpvragers thuis. Dat helpt om een goed beeld te krijgen van de situatie van degene die hulp vraagt. Het werven van de vrijwilligers is ook een van mijn taken. In een gesprek licht ik potentiële vrijwilligers toe wat er van hen wordt verwacht. Degenen die vrijwilliger zijn, kunnen blijvend op mijn ondersteuning rekenen. Ook zorg ik voor het ‘matchen’ van de hulpvragers en de vrijwilligers”, zo weet Yvonne Lopes haar werk op hoofdlijnen te omschrijven.

Maar het omvat nog meer, zegt ze. Zo zijn er in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis meerdere organisaties actief om inwoners die het op de een of andere manier moeilijk hebben, te ondersteunen. Sommige cliënten kunnen hulp nodig hebben van meerdere organisaties. Ook kan het voorkomen dat een cliënt door de ene organisatie geholpen wordt, maar nog beter af zou zijn met de ondersteuning van een andere organisatie. Yvonne Lopes: “Het is dus belangrijk om de collega-organisaties in het werkgebied Maassluis, Vlaardingen, Schiedam goed in beeld te hebben en met elkaar te overleggen. Daarom ben ik ook bezig met netwerken binnen de diverse organisaties in het werkgebied. In Vlaardingen en Maassluis gebeurt dat netwerken informeel, in Schiedam wordt er door de gemeente het Netwerk Schuldpreventie Schiedam gefaciliteerd. Van dat netwerk ben ik voorzitter. Het is belangrijk dat wij als organisaties elkaar weten te vinden en dat we  de neuzen dezelfde richting op hebben.”

Het is dus zeker een functie waar je veel met mensen te maken hebt, wat Yvonne Lopes dus erg aantrekkelijk vindt in haar functie. “Je hebt met mensen in allerlei hoedanigheden te maken. Zo is nog niet genoemd, dat ik met bijvoorbeeld beleidsmakers met gemeenten in gesprek ben, maar ook periodiek met onze bestuursleden van Humanitas Nieuwe Waterweg Noord. Als ik eens met collega’s wil praten die hetzelfde werk doen als ik, kan dat ook, want die vind ik bij de Humanitas-afdelingen in de rest van het land. Ik heb dan het meeste contact met collega’s in het district Zuid-West, ofwel in de provincies Zuid-Holland en Zeeland.”

De functie van Yvonne Lopes is voor 32 uur per week. Zoals voor het goed uitvoeren van deze functie ‘flexibiliteit’ een belangrijke eigenschap is, zo geldt dat ook voor de verdeling van de genoemde 32 uur. Yvonne heeft ervoor gekozen haar uren over vijf dagen te verdelen. “Je moet er ook rekening mee houden, dat je soms avondafspraken hebt. Wij hebben namelijk ook vrijwilligers die een baan hebben. Dat geldt ook voor vergaderingen met het bestuur. En met het oog op het netwerken is er ook wel eens avondbijeenkomst waar ik graag bij wil zijn. Het heeft voor mij de baan heel afwisselend en interessant gemaakt. Last but not least geeft het me een goed gevoel dat we jaarlijks zo’n tweehonderd mensen hebben kunnen helpen. Daar doe je het toch allemaal voor.”

Centraal in het werkgebied gelegen kan Yvonne Lopes voor alle dagen in de week over kantoorruimte beschikken in het wijkcentrum Buurtpunt in Vlaardingen. Bovendien is ze één dag per week in Ontmoetingscentrum De 5 Molens in Schiedam en wil ze ook af en toe aanwezig zijn in de diverse WOT-punten in Schiedam (op de foto boven het artikel zie je Yvonne Lopes, links op de foto, in gesprek in WOT-Groenoord). Ze verdeelt haar tijd zoals gezegd over de drie gemeentes Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, maar besteedt volgens afspraak meer uren aan Schiedam dan aan beide andere steden.

Je kunt de vacaturetekst lezen onder deze link.

Je kunt een interview met Vrijwilligers Thuisadminstratie lezen onder deze link.

Jan Willem de Boer hield vorig jaar een interview met Yvonne. Dat interview kun je zien door onderstaande afbeelding (met pijltje) aan te klikken. 

 

 

14-07-2021