De operaprimeur in Schiedam

'J.S. Bach – De Apocalyps', de opera die Bach nooit schreef

'J.S. Bach – De Apocalyps', de opera die Bach nooit schreef

SCHIEDAM - OPERA2DAY speelt in het Theater aan de Schie de eerste uitvoering van de opera 'J.S. Bach – De Apocalyps'. Het gezelschap bereidt zich in Schiedam voor op zijn tournee.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Nederlandse Bachvereniging presenteren OPERA2DAY en de Bachvereniging J.S. Bach – De Apocalyps: ‘de opera die Bach nooit schreef’. Een opvolger van de eerdere succesvolle samenwerking in Vivaldi-Dangerous Liaisons (2019).

Het had weinig gescheeld of Bach was ook een operacomponist geworden. De dramatische kracht en radicale vormvernieuwingen in zijn passies en cantates doen zelfs vermoeden dat hij een unieke plaats in de operageschiedenis veroverd zou kunnen hebben. Hierdoor geïnspireerd brengen OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging nu een nieuwe opera, waarin de muziek van Bach dramatisch te horen (en te zien) zal zijn als zelden tevoren. De opera vertelt het zestiende-eeuwse verhaal van Jan van Leyden, die beweerde dat het einde der tijden nabij was en zijn volgelingen ervan overtuigde dat zij bij het Laatste Oordeel de uitverkorenen zouden kunnen zijn. Maar zijn heilstaat werd een tirannie en kwam uiteindelijk ten val.

Het dramatische en muzikale scenario van J.S. Bach – De Apocalyps werd ontwikkeld door Serge van Veggel, artistiek leider van OPERA2DAY en regisseur van de voorstelling. De Duitse librettist Thomas Höft schreef het libretto. Componist Panos Iliopoulos maakt de opera - waarin de muziek van Bach de hoofdrol heeft - tot een doorgecomponeerd geheel. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman, muzikaal leider van OPERA2DAY.

J.S. Bach - De Apocalyps gaat op zondag 23 januari 2022 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Maar voordat de première te zien is, wordt de eerste voorstelling gehouden in Theater aan de Schie in Schiedam. Het theater in Schiedam is al jaren de locatie waar het team van OPERA2DAY zich voorbereidt op de tournee door ons land, plus een optreden over de grens (Leuven). 

Bij de uitvoeringen betrekt OPERA2DAY lokale vrijwilligers. Dit jaar zijn dat amateurkoren.

Kaartverkoop voor de uitvoering in Schiedam:
https://theateraandeschie.nl/voorstelling/jsbach-deapocalyps

Foto door Bas Meeuws

 

12-07-2021