Woensdagavond in Stadskantoor

Informatieavond over vernieuwing station Schiedam Centrum

Informatieavond over vernieuwing station Schiedam Centrum

SCHIEDAM - Op woensdag 13 december vindt in het Stadskantoor aan Stadserf 1 een eerste informatieavond plaats over de aanpak van het station Schiedam Centrum. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Vertegenwoordigers van de gemeente Schiedam, NS, ProRail, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en RET zijn aanwezig om een toelichting te geven en eventuele vragen te beantwoorden.  

Het Station Schiedam Centrum is een van de stations langs de Oude Lijn, het spoortraject tussen Dordrecht en Leiden. Het gebouw uit 1963 is in 2000 vernieuwd, maar is hard toe aan een opknapbeurt. Zowel het Rijk als de regio hebben immers gekozen om meer woningen vooral langs de Oude Lijn te realiseren. Behalve dat er een toename van het aantal woningen is, blijven ook economische sectoren in de directe omgeving van stations groeien. Meer woningen, meer bewoners en meer werkplekken. Dit vraagt om goed openbaar vervoer.

Overkoepelende aanpak
Er zijn investeringen nodig voor een goede bereikbaarheid. Met een overkoepelende aanpak verkennen de ministeries van IenW en BZK samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Schiedam, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Dordrecht de komende jaren wat de meest kansrijke oplossingen hiervoor zijn. Deze aanpak is de MIRT-verkenning Oude Lijn. MIRT is het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport van het Rijk.

De MIRT-verkenning Oude Lijn werpt een blik vooruit op de toekomst, naar 2030 en ook naar 2040. Er zijn zes verschillende deelverkenningen: vier aparte deelverkenningen naar de Knooppunten Dordrecht, Schiedam, Den Haag Laan van NOI en Leiden, een deelverkenning City Sprinter & Nieuwe stations (waaronder een station Kethel) en een deelverkenning werkspoor Wederkerigheid Verstedelijking en Mobiliteit.

Voor Schiedam betekent de MIRT-verkenning Knoop Schiedam Centrum dat er voor zomer 2024 een conceptnotitie moet komen waarin de meest kansrijke oplossingen staan voor vernieuwing van het station. De gemeente Schiedam heeft onlangs opdracht gegeven aan een consortium van bedrijven om deze conceptnotitie op te stellen. Bewoners, reizigers, ondernemers en belangenorganisaties kunnen meedenken over hun wensen voor de toekomst. Zodat uiteindelijk duidelijk wordt welke keuzes er nodig zijn om de regio duurzaam te laten groeien.

De informatiebijeenkomst op 13 december is een eerste presentatie van de MIRT-deelverkenning station Schiedam Centrum. In voorjaar 2024 volgen nog twee bijeenkomsten waarin dieper wordt ingegaan op de verkenning en op de mogelijkheden. Dan zijn ook concrete ideeën of aandachtspunten van harte welkom.

Datum: woensdag 13 december 2023

Aanvang:  19.00 uur

Afsluiting: rond 20.30 uur

Waar: Cornelis Hagazaal - Stadskantoor, Stadserf 1, Schiedam

Tekst:
Gemeente Schiedam

Foto: 
Station Schiedam Centrum (foto door Louise Melchers (c) De Schiedammer Online

09-12-2023