Maatschappelijke begeleiding van inburgeraars

Inclusia verzorgt onder meer begeleiding naar eigen huis

Inclusia verzorgt onder meer begeleiding naar eigen huis

SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Vanaf januari 2023 zijn Stichting Inclusia en Novum nieuwe samenwerkingspartners van Stroomopwaarts. Zij verzorgen de maatschappelijke begeleiding van inburgeraars die onder de Wet Inburgering 2021 vallen.

Na de gevolgde procedure voor de Europese aanbesteding, stapt Stroomopwaarts voor deze dienstverlening over van Vluchtelingenwerk Nederland naar de nieuwe partners. Ze zetten verschillende vormen van begeleiding in, zowel individueel, groepsgewijs als via workshops.
 
De maatschappelijke begeleiding vindt plaats vanaf het moment dat er een woning vrijkomt en de inburgeraar naar Maassluis, Vlaardingen of Schiedam kan verhuizen. Naast begeleiding bij huisvesting regelt Stichting Inclusia samen met de inburgeraar alle praktische zaken. Bijvoorbeeld bij de kennismaking met de buurt en de stad en bij het ontwikkelen van zelfredzaamheid. De begeleiding duurt in totaal 1 jaar. Daarbij is er een intensieve samenwerking met het  team Inburgering van Stroomopwaarts, zodat het proces van inburgeren en het leren van de taal soepel verlopen, aldus Stroomopwaarts.

Steunpunten Inburgering 
De komende tijd zullen de Steunpunten Inburgering verder ontwikkeld worden. In Vlaardingen en Schiedam zijn deze er al. In Maassluis zet Stichting Inclusia op dit moment een nieuw steunpunt op. Ook deze steunpunten vallen onder de begeleiding van de stichting. Bij de steunpunten kunnen alle inburgeraars terecht met vragen en voor hulp. 
 
Vluchtelingenwerk Nederland
Sinds een jaar voert Stroomopwaarts de Inburgeringswet uit. Samen met Vluchtelingenwerk Nederland heeft Stroomopwaarts in die periode de huisvestingsprocedure en de maatschappelijke begeleiding vormgegeven. Beide partijen blijven op een andere manier samenwerken. Vluchtelingenwerk Nederland geeft de training Eurowijzer voor financiële zelfredzaamheid. Ook biedt Vluchtelingenwerk Nederland juridische begeleiding aan inburgeraars. 
 

30-01-2023