In Zuid-Holland hebben Schiedamse autobezitters grootste kans op autoschade

In Zuid-Holland hebben Schiedamse autobezitters grootste kans op autoschade

SCHIEDAM - In Zuid-Holland is Schiedam de stad waar je als inwoner het grootste risico loopt op autoschade. Landelijk staat Schiedam in de top tien van steden met de grootste kans op autoschade. Dat blijkt uit de Auto Risicometer van Independer.

De kans dat je auto in Zuid-Holland mikpunt wordt van onder meer inbraak, vandalisme, diefstal, verkeersongevallen binnen de bebouwde kom of van de weg halen wegens rijden onder invloed is in onze provincie zo’n 7,9% groter dan gemiddeld in Nederland. Utrecht is de provincie waar de afwijking van de gemiddelde kans op autoschade het grootst is, te weten 30,7% .

Schiedam blijkt relatief onveilig voor automobilisten, aldus Independer. "In geen enkele gemeente in Zuid-Holland is de kans op autoschade namelijk zo groot als in deze stad (+52,1% boven het landelijk gemiddelde)", schrijft deze verzekeringsvergelijkingssite.

Dit is de 'top vijf' in de provincie Zuid-Holland:
Schiedam (+52,1%)
Rotterdam (+47,4%)
Rijswijk (+43,8%)
Barendrecht (+39%)
Den Haag (+27,8%)

In Vlaardingen ligt de kans op autoschade 8,5% boven het landelijk gemiddelde, in Maassluis 0,2% boven het landelijk gemiddelde. In gemeente Midden-Delfland ligt de kans op autoschade 13% onder het landelijk gemiddelde. De gemeente Krimpen aan den IJssel komt als de veiligste Zuid-Hollandse gemeente uit de bus, aldus de Auto Risicometer. De kans op autoschade is hier juist 48,4% lager dan elders in Nederland. Ook in Zoeterwoude (-34%) en Oegstgeest (-29%) lopen automobilisten veel minder risico op onder andere auto-inbraken, -diefstallen en -vandalisme. 

Dit is de landelijke 'top tien'
(procentuele afwijking t.o.v. gemiddelde kans op autoschade)
1. Utrecht (gemeente), + 80,9%
2. Zandvoort, + 66,1%
3. Ouder-Amstel, + 63,0%
4. Eindhoven, + 62,2%
5. Bunnik, + 56,5%
6. Stichtse Vecht, + 56,5%
7. Nieuwegein, + 56,0%
8. Bloemendaal, + 53,0%
9. Schiedam, + 52,1%
10. Tiel, + 51,2%

De Auto Risicometer van Independer ‘meet’ de kans op autoschade. Dit risico wordt bepaald op basis van het aantal geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en het aantal van de weg gehaalde dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgezet tegen het aantal geregistreerde personenauto’s per provincie of per gemeente.

Meer informatie over het risico op autoschade in een bepaalde provincie of gemeente vind je op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/autorisicometer

Foto: archieffoto, brandschade in Schiedam, (c) De Schiedammer Online

18-01-2022