In Schiedam wordt voor huizen gemiddeld meer dan 4% boven de vraagprijs geboden

In Schiedam wordt voor huizen gemiddeld meer dan 4% boven de vraagprijs geboden

SCHIEDAM - Het loopt niet lekker op de woningmarkt, ook niet in Schiedam. Dat concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in een onderzoek. "Vraag en aanbod op de koopwoningmarkt zijn ook in 2020 verder uit elkaar gegroeid."

Een belangrijke graadmeter daarvoor is het boven de vraagprijs verkopen van woningen. Afgelopen jaar werd precies de helft van de huizen die in Nederland een andere eigenaar krijgen, boven de vraagprijs verkocht. Vijf jaar eerder gold dat nog maar voor zeven procent van de woningen.

Van een Amsterdams fenomeen groeit het overbieden uit tot een landelijk fenomeen, zo constateren Kadaster en CBS. In 2017 bleef het overbieden in praktisch alle gemeenten gemiddeld beperkt tot niet meer dan twee procent, afgelopen jaar werd in vijftig gemeenten in doorsnee meer dan twee procent overboden.

Een van die vijftig is Schiedam. Sterker, Schiedam behoort tot de enkele tientallen gemeenten in het land waar meer dan drie procent gemiddeld wordt overboden. Maassluis en Midden-Delfland (waar gemiddeld niet wordt overboden), Vlaardingen (0,4 procent boven de vraagprijs) en Rotterdam (2,8 procent) horen daar niet bij. In Schiedam wordt in doorsnee meer dan vier procent overboden.

Tekst: redactie/Schiedam24
Foto: De Schiedammer Online (c)

10-06-2021