Voor haar laatste reis rest slechts een koffer vol levensvreugde

In memoriam: afscheid van C.W. (86 jaar)

In memoriam: afscheid van C.W. (86 jaar)

SCHIEDAM - Vandaag woensdag 19 januari 2022 heeft de eerste uitvaart van gemeentewege plaatsgevonden, waarbij een 'dichter van dienst' een in memoriam samenstelde en een gedicht voorlas. Initiatiefneemster Yvette Neuschwanger was de eerste 'dichter van dienst' die een eenzame uitvaart wat minder eenzaam maakte.

In memoriam : afscheid van C.W. (86 jaar)

Zij was de laatst levende van haar familie. Nooit getrouwd geweest, geen kinderen. Wel meerdere zussen maar daar heeft ze afgelopen jaren helaas afscheid van moeten nemen. C. heeft ook altijd gewerkt, zo bediende ze vroeger de ouderwetse telefooncentrales.

Sinds 2009 woont ze in een verzorgingstehuis. En hoewel ze zwaar dementerend is, wordt ze ook daar omschreven als een vrolijke vrouw, altijd netjes en beleefd. Iemand die ontzettend veel van dieren hield, graag met katten kroelde. Opvallend: ze gaf veel om uiterlijke verzorging. En hoewel ze door de dementie niet meer kon lopen, liet ze zich toch wekelijks naar de kapper brengen.

Ze is altijd heel reislustig geweest. Ze genoot van eropuit gaan met de wandelclub vanuit het verzorgingstehuis. En af en toe, om toch te ‘reizen’, nam haar verzorgster haar mee op een uitje naar de dierentuin of de Keukenhof. Daar kon ze ontzettend van genieten. Net zo goed als dat ze genoot als je voor haar zong. Dan bewoog ze heen en weer met haar rug en ging ze er helemaal in op.

Ze wordt herinnerd als een vrolijke, verzorgde en reislustige vrouw.

In Memoriam CW

Hier lees je een eerder artikel over het initiatief te komen tot een 'dichter van dienst' in Schiedam.

Yvette Neuschwanger was de afgelopen drie jaar de stadsdichter van Schiedam en is nu de provinciedichter.

 

19-01-2022