Conclusie in verkennend wetenschappelijk onderzoek naar gemeentelijke bestuurscultuur:

In gemeente Schiedam is sprake van een vechtcultuur

In gemeente Schiedam is sprake van een vechtcultuur

SCHIEDAM - De bestuurscultuur in de gemeente Schiedam is een vechtcultuur. Dat schrijven drie wetenschappers op basis van een verkennend onderzoek. Een kenmerk van de vechtcultuur is, dat hierin door de sterke mensgerichtheid men niet zakelijk kan omgaan met meningsverschillen en belangentegenstellingen.

Prof. dr. Marcel Boogers, dr. Sabine van Zuydam en dr. Julien van Ostaaijen hebben op verzoek van de 'Nederlandse Vereniging voor Raadsleden' een onderzoek verricht. Zij hebben de bestuursculturen die bij gemeenten in ons land bestaan, verdeeld in vier typen: de gemeenschapscultuur, de vechtcultuur, de debatcultuur en de regentencultuur. Acht gesprekken zijn gevoerd met (oud-) wethouders, burgemeesters, gemeentesecretarissen en griffiers die in verschillende gemeenten hebben gewerkt en daarom een goed beeld van kenmerkende verschillen in bestuurscultuur hebben en de achtergronden daarvan, aldus de onderzoekers.

Gemeenten met een vechtcultuur zijn naar zeggen van de drie onderzoekers:
- Almelo
- Arnhem
- Bloemendaal
- Castricum
- Grave
- Noordwijk
- Schiedam
- Scherpenzeel
- Woensdrecht

De onderzoekers omschrijven de vechtcultuur als volgt: "In de vechtcultuur gaat informaliteit en mensgerichtheid samen met politieke tegenstellingen en debatgerichtheid. Deze combinatie is niet evenwichtig. Door de sterke mensgerichtheid kan men niet zakelijk omgaan met meningsverschillen en belangentegenstellingen. Hierdoor is men hier soms geneigd om conflicten wat te onderdrukken, waardoor deze later uiteindelijk tot een uitbarsting komen. Omdat formele procedures hier minder centraal staan, is het lastig om conflicten in goede banen te leiden. Politieke en bestuurlijke conflicten worden meteen persoonlijk, waardoor ze snel escaleren."

Hier kun je het onderzoek downloaden:
https://www.raadsleden.nl/sites/www.raadsleden.nl/files/documenten/tiu_nvn_-_lokale_bestuursculturen_regionale_verschillen_-_rapportage.docx.pdf

Foto (c) De Schiedammer Online

07-06-2021