Anne de Haij bij opening van kunstcentrum in oude postkantoor

'In dit Art Centre Schiedam zitten bloed, zweet en tranen'

'In dit Art Centre Schiedam zitten bloed, zweet en tranen'

SCHIEDAM - Drie instellingen naast elkaar in het oude postkantoor van Schiedam aan de Lange Nieuwstraat vormen samen Art Centre Schiedam. Op de hoek Tone & Image Gallery, in het midden Stichting KunstWerkt en daarnaast Art Gallery Voûte. Anne de Haij, directeur Stedelijk Museum Schiedam, verrichtte gistermiddag de officiële opening. Dat deed ze in de middelste van de drie instellingen onder grote publieke belangstelling.

door Jan Schrijver

Anne de Haij: "Ik ben bijzonder vereerd dat ik dit kunstcentrum mag openen, want ik heb daar welgeteld helemaal niets voor gedaan. Heel erg veel andere mensen hebben hier bloed, zweet en tranen in zitten. En dat is geweldig. Ik vind het ongelooflijk belangrijk dat er in Schiedam meer is dan alleen een Stedelijk Museum Schiedam. Elke zichzelf respecterende stad heeft naast dat grotere museum ook een fijnmazig weefsel van kleinere instellingen en galeries, en actieve kunstenaars, die zorgen dat die stad aantrekkelijk en leefbaar wordt."

"Want kunst - en ik denk dat ik er hier bijna niemand van hoef te overtuigen - doet ertoe. Gisteren was er in het museum een evenement (lees hier ons verslag ervan, red.) waar maar liefst 125 jongvolwassenen waren, die niet zo vaak in een museum komen, maar die echt prachtig wisten te verwoorden wat die waarde van kunst is. Ik hoorde: van kunst word je rustig. Van kunst kun je gewoon genieten. Door met kunst bezig te zijn, ben je afgeleid van negatieve gedachten. Door kunst onthaast je. Of je wordt er gewoon even gelukkig van. Het ontroerde me dit te horen van deze groep jonge mensen, ons publiek van de toekomst. Naast die belangrijke intrinsieke waarde, mogen we ook niet vergeten welke secundaire waarde kunst en cultuur hebben. De boeiendste steden zijn creatieve en culturele steden. Dat was al zo in het Athene van de zesde eeuw voor Christus, tot het Florence van de vijftiende eeuw, en het Rotterdam van het laatste decennium. En dat geldt ook voor Schiedam."

"Sinds mijn start als directeur van het Stedelijk Museum Schiedam ben ik diep onder de indruk van hoeveel betrokken Schiedammers, kunstliefhebbers en kunstenaars, hier wonen en werken. Maar tegelijk is het af en toe ook taai. Ik denk dat iedereen begrijpt wat ik ermee bedoel. We koesteren het, maar tegelijk zijn de paden waarover we wandelen verre van geplaveid of gebaand. Daarom is het extra geweldig dat deze drie instellingen zich hard hebben gemaakt voor deze nieuwe locatie, in het voormalig postkantoor in Schiedam en aan het oudste stadspark van Nederland."

Anne de Haij verzocht de betrokkenen van de drie instellingen naar voren te komen, Wim van Zon en Peter de Raaf (beiden van Tone & Image Gallery), Arjen Baas en Petra van der Ham (voorzitter respectievelijk secretaris van Stichting KunstWerkt) en Edwin en Annemarie Voûte (beiden van Art Gallery Voûte). Na enkele woorden van Wim van Zon, Arjen Baas en Edwin Voûte verklaarde Anne de Haij het Art Centre Schiedam voor geopend.

Hierboven lees je een samenvatting van de speech van Anne de Haij. Wil je haar speech integraal zien en horen, kijk dan op onze Facebook-livepost.

Jan Willem de Boer van JW TV komt morgen met een videoreportage met interviews.

N.B. Later op de middag werd de nieuwe expositie Wereldboom bij KunstWerkt geopend. Bij Tone & Image Gallery zijn twee exposities te zien en trad gistermiddag een Who-coverband op.

Afbeelding: still uit Facebook-live-registratie van openingsspeech, met v.l.n.r. Wim van Zon, Annemarie en Edwin Voûte, Anne de Haij, Arjen Baas en Petra van der Ham

13-03-2023