"Na drie jaar van verbouwen en alle tegenwerking te hebben gehad van de gemeente"

In 30 jaar van 12 naar 500 jenevers in Café Jeneverie 't Spul

In 30 jaar van 12 naar 500 jenevers in Café Jeneverie 't Spul

SCHIEDAM - Café Jeneverie 't Spul op de Hoogstraat in Schiedam bestaat dertig jaar en Jan Willem de Boer interviewde kastelein Rob van Klaarwater. 

door Jan Schrijver (tekst artikel) en Jan Willem de Boer (afbeelding boven het artikel en video-interview, start de video door op de afbeelding hierboven te klikken)

Rob deed horeca-ervaring op in de bediening bij de ooit op de Korte Dam in Schiedam gevestigde bistro Au Bon Clochard. Daarna werkte hij bij de PTT. Een baas boven zich, vond hij maar niets. Samen met zijn vrouw Ineke startte het avontuur in het zelfstandig ondernemerschap met het aankopen van het pand aan de Hoogstraat 92. "Na drie jaar van verbouwen en alle tegenwerking te hebben gehad van de gemeente", zo is het begonnen, verhaalt Rob - ook wel Robert -  van Klaarwater. Verklaar je nader.  Nou ja, de gemeente doet moeilijk met vergunningen. Meewerken op zijn tijd zou ook goed zijn. In al die jaren is er weinig veranderd op dat gebied, zo licht hij zijn ergernis toe. 

Wat er wel veranderd is? Het café is wat voller geworden, en wij zelf zijn dat ook. We zijn begonnen met twaalf jenevers te schenken, nu hebben we er zo'n vijfhonderd staan, uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. 

Jeneverie 't Spul is méér dan een café. Zo heeft de Jeneverproefkring De Drie Glaasjes er al 21 jaar zijn thuis. De vele honderden proefnotities zijn door Rob op schrift gesteld. Aan het schrijven is hij - om in deze coronatijd goed bezig te blijven - ook over jenever in algemene zin, dus we kunnen over enige tijd een boekwerk over dit gedistilleerd product van zijn hand verwachten. 

Wat verder niet onvermeld mag blijven is de Illustere School die binnen zijn klantengroep is opgericht. Oud-leraren en oud-hoogleraren zijn dit, die nog heel wat te vertellen hebben en dat doen in hun lezingen in het café. Daar is bovendien van lichtere kost te genieten, zoals cabaretvoorstellingen en pubquizzen. 

25-03-2021