Door het niet naleven door gemeente van Europese aanbestedingsrichtlijnen

In 2021 voor 1,2 miljoen euro aan rechtmatigheidsfouten

In 2021 voor 1,2 miljoen euro aan rechtmatigheidsfouten

SCHIEDAM - De accountant van de gemeente, Deloitte Accountants B.V., constateert bij de gemeente in het verslagjaar 2021 euro 1,2 miljoen aan rechtmatigheidsfouten die zijn veroorzaakt door het niet naleven van Europese aanbestedingsrichtlijnen.

Dat staat in een door het college aan de gemeenteraad verstuurde brief. "De accountant is van plan een goedkeurende controleverklaring voor getrouwheid en rechtmatigheid af te geven. De accountant constateert in zijn rapportage € 1,2 miljoen aan rechtmatigheidsfouten die zijn veroorzaakt door het niet naleven van Europese aanbestedingsrichtlijnen. Het afgelopen jaar zijn verbeteringen doorgevoerd in het proces rondom inkopen- en aanbestedingen. Dat heeft voor 2021 geresulteerd in een lagere omvang van de onrechtmatigheden (daling van € 0,65 miljoen). Het verder terugbrengen van de onrechtmatigheden heeft onze prioriteit. Het een en ander is een complexe materie die voortdurende aandacht vraagt. Dit blijkt ook uit het feit dat het naleven van de Europese
aanbestedingsregels landelijk één van de meest gerapporteerde punten is door accountants in de publieke sector. De volledige afronding van ons verbeterproces vindt, zoals eerder aangegeven, in 2022 plaats."

Ook noemt de accountant de omvang van het aantal memorialen (correctieboekingen)
als aandachtspunt. Hierbij daagt de accountant de gemeentelijke organisatie uit om het aantal correctieboekingen nog verder te reduceren door standaardisatie en vereenvoudiging van boekingsprocessen.

Hier kun je de volledige brief van het college aan de gemeenteraad lezen. 

09-06-2022