'Vrijwel niemand in het onderwijs is al gevaccineerd'

'Ik heb grote twijfels of leerlingen 2 keer per week zelftest doen'

'Ik heb grote twijfels of leerlingen 2 keer per week zelftest doen'

SCHIEDAM - De Schiedamse leraar Zülfikar Güler is kritisch over de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen in het voortgezet onderwijs. Je kunt zijn ingezonden bericht hier lezen.

INGEZONDEN

Het AD opende afgelopen zaterdagochtend met het bericht dat 75% van de leerkrachten werkend in het voortgezet onderwijs geen heropening wenst zonder 1,5 meter afstand. Later in de middag heeft het kabinet in overleg met het Outbreak Management Team ‘OMT‘ aangegeven dat alle middelbare scholen per 31 mei weer open mogen zonder dat voor de leerlingen onderling de anderhalve-meter-maatregel geldt.

Vanaf 7 juni zijn de leerlingen verplicht de lessen te volgen. Dat gebeurt dan in volle klassen, in klaslokalen die veelal niet goed geventileerd zijn.

Ik volg deze ontwikkelingen met gemengde gevoelens. In vind dat kwetsbare docenten allang hadden moeten worden ingeënt. Vrijwel niemand in het onderwijs is al gevaccineerd en de besmettingen onder jeugdigen lopen nog steeds op. Het loslaten van de anderhalve-meter-eis zou er dan toe kunnen leiden dat weer hele klassen en scholen naar huis gestuurd moeten worden bij besmettingen.

Daarnaast heb ik toch grote twijfels of leerlingen zich per week twee keer zullen gaan 'zelftesten'. Natuurlijk is het belangrijk dat de scholen weer volledig open kunnen gaan, zelfs in de laatste 6 à 7 weken voor de zomervakantie, maar bescherm dan ook je leraren. Laten we dit versoepelen wel veilig doen, want door de versoepelingen kunnen we het virus wel zijn vergeten maar het virus vergeet niemand.

Zülfikar Güler, docent VO
Lid vakbond Leraren in actie LIA

24-05-2021