Expositie jenever, taxatie Jenevermuseum, theatervoorstelling en meer

HVS en HVV steken koppen bij elkaar

HVS en HVV steken koppen bij elkaar

SCHIEDAM / VLAARDINGEN - De besturen van de Historische Vereniging Schiedam en de Historische Vereniging Vlaardingen hebben afspraken met elkaar gemaakt. Beide verenigingen gaan elkaars leden op de hoogte brengen van de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. De bedoeling is onze leden te informeren over alle gebeurtenissen die te maken hebben met de geschiedenis van deze regio. De HVS hoopt met Maassluis een vergelijkbare regeling te treffen.

Expositie nog altijd te zien
In het bezoekerscentrum van de HVS, aan de Hoogstraat 74a, is nog de expositie te zien van merchandise-producten van distilleerderijen. Jeneverglaasjes, asbakken, dobbelstenen, onderzetters en nog veel andere gebruiksartikelen zijn hier te zien waarmee de roemruchte distilleerderijen van Schiedam aan naamsbekendheid deden. Bovendien worden er spectaculaire etiketten getoond.

Openingstijden: woensdag 10.30 – 12.30, vrijdag van 13.00 – 15.00 uur en zaterdag van 12.00 – 16.00 uur.

Projectbureau Schiedam 750
De kwartiermakers van Schiedam 750 jaar hebben hun taak afgerond. Zij verzamelden een groot aantal ideeën vanuit de stad (waaronder ook die uit onze vereniging) en brachten die samen in bijgaande (forse) pdf, die zij onlangs hebben gepresenteerd. Er is inmiddels op het Stadskantoor uit de ambtelijke staf een projectbureau samengesteld. De directeur daarvan is van buiten aangetrokken en bekleedt een tijdelijke functie. Zijn naam is: Marien Brand. Hij heeft ook Gouda 750 jaar georganiseerd. Dat feest wordt veel geroemd. Het is belangrijk dat wij als leden van de vereniging kennisnemen van de presentatie, die ten slotte ten grondslag ligt aan wat nog gaat komen. De link naar de pdf:

file:///C:/Users/schiedam/Desktop/marianne/HVS/nieuwsbrief/Nieuwsbrief%20november%2023/Presentatie%20beeldvormende%20avond%2010%20oktober%202023%20Schiedam%20750.pdf

Schiedam als immigratiestad
HVS-voorzitter Han van der Horst heeft voor de site Geschiedenis van Zuid-Holland van het Erfgoedhuis een stuk geschreven over Schiedam als immigratiestad. Via onderstaande link is dit verhaal te lezen:

https://geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/verhalen/schiedam-arbeidsmigratie/

231107 Schiedamse arbeidsmigranten2Schiedam, een bedrijvige stad met twee eeuwen arbeidsmigratie

Na intensieve arbeidsmigratie is de bevolking in Schiedam nog steeds niet versmolten. Dat concludeert historicus Han van der Horst, zelf door en door Schiedammer:...

www.geschiedenisvanzuidholland.nl

 

 

Boerderij ’s-Gravenhuize en Hof van Cyrene
Recent zijn twee boekjes van een historisch onderzoek door Ed Visser uitgegeven door het Museum Overschie. De geschiedenis van de boerderij 's-Gravenhuize en Hof van Cyrene is daar te koop voor €12,50. Deze boerderij lag op Schiedams grondgebied en is gesloopt voor de bochtafsnijding van de Schie. De geschiedenis van de Oost-Abtspolder kost € 17,95. Deze polder lag in de voormalige gemeente Kethel, die in 1941 grotendeels is overgegaan naar Schiedam. De bebouwing langs de Polderweg en langs de Schiedamse Schie ligt binnen de gemeentegrens.

Theatervoorstelling ‘Houd moed’
Woensdag 8 november 2023 om 20.00 uur vindt in de Bibliotheek Schiedam aan Lange Haven 145, een voorstelling plaats van theatergroep Het Lage Licht. De productie ‘Houd moed’ gaat over drie jongemannen die vertellen hoe zij tijdens de razzia in Rotterdam in 1944 werden opgepakt. En over wat zij hebben meegemaakt in Duitse werkkampen. Na de voorstelling is er gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan hierover. Tenslotte brengt de Schiedamse ‘spoken word’-artiest KMR de gebeurtenissen van toen in verband met de realiteit van nu. Toegang is gratis, inloop vanaf 19.30 uur.

Taxatiedag Jenevermuseum
Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseert in samenwerking met Veilinghuis Vendu Rotterdam op donderdag 16 november een Taxatiedag ‘Pracht & Prul’. Op zoek naar de verborgen schatten in je huis? Wil je weten wat die erfstukken echt waard zijn? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de waarde van dat kopje van oma, die oude jeneverfles of een schilderij dat al jaren op zolder staat? Iedereen is welkom op deze Taxatiedag, die plaatsvindt in het kader van de tentoonstelling ‘Blauw van de Jenever, keramiek in de jeneverindustrie’. Het museum, Lange Haven 74, is op deze Taxatiedag, 16 november, gratis te bezoeken.

Hoe werkt het?
Om te zorgen dat alles soepel verloopt op de Taxatiedag, vragen we je vriendelijk om je van tevoren te registreren. Dit helpt ons om wachttijden te minimaliseren en een efficiënte taxatieservice te bieden.

Aanmelden kan via  https://vendurotterdam.nl/afspraak-maken/#/ Klik dan bij Categorie: Taxatie en je kan je aanmelden voor de taxatiedag.

 

07-11-2023