Van Stigt Thans geen medekoploper

Huissen wint de beslissende wedstrijd: 9-11

Huissen wint de beslissende wedstrijd: 9-11

SCHIEDAM (Dammen) - Zaterdag werd de beslissende wedstrijd van de nationale damcompetitie gespeeld. Van Stigt Thans moest de wedstrijd tegen Huissen winnen om in wedstrijdpunten gelijk te komen. Een gelijkspel of een nederlaag was ontoereikend. Het werd helaas een 9-11 nederlaag, waardoor Huissen met vier punten voor feitelijk onbereikbaar is geworden voor de concurrentie.

Bij een normale wedstrijd doet het er niet zo toe hoe de spelers zitten. Er zijn altijd wel mensen, die de fakkel over kunnen nemen van degene die niet goed zitten. Bij een beslissende wedstrijd zoals tegen Huissen daarentegen is het wel zeer belangrijk hoe de opstelling uitpakt. Meerdere spelers zaten niet goed. 

Damian Aligna zat b.v. tegen hun sterkste speler, Alexander Baliakin en was binnen tien zetten een schijf kwijt. Dan wordt het moeilijk. Hij streed dapper verder en bereikte zelfs op een gegeven moment een remise positie. Echter zo'n typische computer remise is meestal niet aan een mens besteed. Feitelijk ging het punt in deze slotfase van de partij nog een aantal keren op en neer. Maar dan wint uiteindelijk toch de sterkste.

Anatoli Gantwarg zat tegen internationaal grootmeester Gerard Jansen. Normaliter is winst dan uitgesloten. Gantwarg deed echter het schijnbaar onmogelijke. Hij wist zijn illustere tegenstander al vroeg in de partij een scheve stelling te bezorgen. Deze rolde van de ene opsluiting in de andere. Hij probeerde via een schijnoffer alle problemen in een keer op te lossen. Gantwarg kwam met een niet verwachte tegenactie. Er werd te lang nagedacht en tijdens het uitvoeren van de manoeuvre viel de vlag en verloor Gerard Jansen door tijdsoverschrijding.

Ook aan andere borden zat het stelselmatig niet goed. Twee van de Schiedammers wisten er nog wat van te maken. Rob Clerc bracht zijn tegenstander Toine Brouwers in grote problemen met een verrassende inbraak. Maar met kunst en vliegwerk wist deze het tij te keren. Ron Heusdens schudde tegen grootmeester Johan Krajenbrink een fraai schijnoffer uit de mouw. Na lang nadenken wist ook deze zich te redden. Alleen aan bord tien zat het wel goed voor Schiedam. Casper Remeijer hield succesvol oud-wereldkampioen Guntis Valneris op remise.

Foto's
Boven: Ron Heusdens verraste Johan Krajenbrink met een prachtig schijnoffer.
Onder: Overzicht over de speelzaal met Vadim Virny op de voorgrond.

240205 Van Stigt Thans Huissen dammen2

05-02-2024