VMBO met praktische en theoretische richting

Horeca Vakschool Rotterdam: ‘Skills for life!’

Horeca Vakschool Rotterdam: ‘Skills for life!’

ROTTERDAM/SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Stel, je bent 11-12 jaar en klaar met de basisschool. Dan sta je voor een belangrijke keuze: welk vervolgonderwijs nu? Op die leeftijd weet je vaak nog niet wat je echt wil. Je bent de leeftijd van juf, dieren- of kinderarts en brandweerman vaak al voorbij.

Kortom: je weet het nog niet. Het is in ieder geval van belang dat je een school kiest die breed onderwijs geeft. Waar de keuze niet beperkt is. In dat geval is de Rotterdamse Horeca Vakschool een goed alternatief met een uitgekiende mix van theorie en praktijk waar je na vier jaar alle kanten mee op kunt. Horeca of niet, de basis is er.

We spraken met Locatiedirecteur Berivan Elis die uit de doeken deed waarom juist de Horeca Vakschool een goede basis is voor de rest van je (werkzame) leven.

Berivan Elis: ‘De Rotterdamse Horeca Vakschool bestaat in de huidige vorm zo’n 14 jaar. In de kern leiden we iedereen op die iets met horeca wil doen. In het kort is dat: restaurant, hotel, bakkerij, recreatiemedewerker of in de evenementenbranche. Niet alleen breng je veel uren door in de keuken om je praktische vaardigheden te ontwikkelen, ook is er in ruime mate tijd voor vakken als Nederlands (lezen en wervend/informatief schrijven), Engels, wiskunde, etiquette, economie, computerles en opmaak van menu’s, flyers, et cetera.

We werken zo logisch mogelijk. Vanaf het begin van een opdracht/project, waarbij organisatie van bijvoorbeeld een diner met vele gasten het uitgangspunt is. Tot aan de laatste nota. Je leert rekenen, niet alleen met geld omdat je wilt weten wat iets kost en wanneer je iets hebt verdiend, maar ook hoeveel je nodig hebt aan voedsel en ingrediënten. Rekenen begint aan de inkoopkant en eindigt met de rekening voor de gast.

Het is zeker geen huishoudschool zoals we die nog kennen uit de zwart-witte jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Uiteraard wordt er gebraden en gebakken onder leiding van een praktijk kok. Dat kan vlees zijn of vis met groenten. Maar ook leer je brood bakken. Aan de theoretische kant leren we waarom brood rijst en hoe je niet alleen hygiënisch, maar ook (brand)veilig werkt. Een aantal leerlingen die op hoger niveau staan leren we bijvoorbeeld flamberen. Ook wordt er aandacht besteed aan kennis over wijnen, mise en place, welk glas hoort bij welke drank, hoe leg je bestek neer (van buiten naar binnen) en praktische voorbeelden als trancheren of tafelnereiding, kokend water afgieten (altijd van je af) en het snijden van een warm broodje (horizontaal en op de plank.

Voor wie de vierjarige opleiding succesvol heeft afgerond liggen meerdere opties gereed om vanuit verder te gaan. Je kunt (zelfstandig of in loondienst) gaan werken, je kunt een stapje verder naar de vakgerichte MBO om je verder te bekwamen in het vak horeca, bakkerij of recreatie, of elke willekeurige Mbo-opleiding. Maar hoe dan ook: je hebt leren zorgen voor jezelf.’

Circa de helft van de geslaagden gaat door binnen de horeca. Vindt het niet erg om sociaal eens een feestje te moeten missen omdat hij of zij moet werken. Berivan Elis: ‘Wat je na de Horeca Vakschool ook gaat doen, je hebt veel belangrijke vaardigheden opgedaan. Daarbij kan niet iedereen in de keuken, bezig zijn met organisatie of uitserveren. Je hebt tenslotte ook gasten nodig.’

Het is huist die effectieve combinatie van theorie en praktijk die van de Horeca Vakschool zo’n waardevolle opleider maken. Ook omdat je niet wordt vastgepind op horeca- of recreatie gerelateerd werk.

De Horeca Vakschool Rotterdam telt, verdeeld over vier leerjaren, circa 300 leerlingen die ook cross-over contact hebben. Een eerstejaars die hulpje is bij een vierdejaars. Het is maar een voorbeeld. Berivan Elis: ‘Samenwerken en het opdoen van sociale vaardigheden. Dat zijn weliswaar geen officiële vakken, maar zeer belangrijk voor de rest van je leven.’

Ook benieuwd?
Het aanmeldingstraject voor volgend schooljaar gaat officieel 18 maart van start en duurt tot en met 1 april. Berivan Elis: ‘Ook buiten deze periode kun je gerust bellen of mailen en een afspraak maken om te komen snuffelen. Graag, zelfs. Per jaar kunnen we maximaal 80 nieuwe leerlingen een plekje geven.

Horeca Vakschool Rotterdam
Noordsingel 72
3032 BG Rotterdam

Telefoon: 010-465 50 55
E-mail: info@hvsr.nl
Website: www.hvsr.nl

Instagram: @horecavakschoolrotterdam
LinkedIn: Horecavakschoolrotterdam
TikTok: Horecavakschoolrotterdam

De Horecavakschool is sinds 1 januari 2024, na de fusie met Kind & Onderwijs, onderdeel van SARO (Samen Ambitieus Rotterdams Onderwijs).

Fotografie
Berivan Elis

Fotobijschriften in artikel en de galerij
Leerlingen actief met de studie in praktijk en theorie

240319 HVSR Berivan Elis Onder

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

19-03-2024