Hoopgevende verhalen van Jane Goodall in Museon-Omniversum

Hoopgevende verhalen van Jane Goodall in Museon-Omniversum

DEN HAAG - Het is bijna een jaar geleden dat de wereldberoemde biologe en natuurbeschermer Dr. Jane Goodall werd geridderd in het Haagse World Forum. Vanaf 8 februari keert Jane terug.

Op steenworp afstand van het World Forum, in het Museon Omniversum, kan je haar inspirerende boodschap over een betere wereld beleven 
via de bekroonde grootbeeldfilm

Jane Goodall: Reasons for Hope. 

Daarnaast is in het museum een fototentoonstelling – tot stand gekomen i.s.m. het Jane Goodall Instituut Nederland – over haar boeiende, bewogen leven en haar levenslange inzet voor chimpansees en de natuur. Bij de film en tentoonstelling organiseert Museon-Omniversum diverse activiteiten. 
 
De grootbeeldfilm
De Britse biologe en natuurbeschermer Dr. Jane Goodall werd bekend door haar onderzoek naar- en leven met chimpansees. Al vele decennia zet Jane zich ook in voor natuur, mens en dier. Jane staat bekend om haar positieve en inspirerende lezingen waarbij ze wereldwijd duizenden mensen weet te raken. In de grootbeeldfilm Jane Goodall: Reasons for Hope, bekroond met de speciale juryprijs bij de Jackson Wild 2023 Media Awards, neemt Jane Goodall je mee op reis rond de wereld en vertelt zij drie hoopvolle, inspirerende verhalen, die het verschil maken voor een betere wereld. De verteller in Jane Goodall: Reasons for Hope is 
Claudia de Breij:  De huidige situatie in de wereld kan je soms moedeloos maken. Jane Goodall biedt met deze film een tegengif waardoor je toch weer verder gaat. Als je ziet wat zij in gang zet en heeft gezet in haar leven denk je: misschien kan het allemaal nog wél goed komen.

De fototentoonstelling
Met 44 prachtige foto’s van het Jane Goodall Instituut Nederland geeft deze tentoonstelling een inkijk in het boeiende leven van Jane Goodall. We maken kennis met haar projecten in Afrika en haar levenslange liefde voor en studie van chimpansees. Het leven van de wereldberoemde etholoog en natuurbeschermer leest als een sprookje. Als jonge vrouw vertrok Jane naar Afrika om jarenlang tussen de chimpansees te wonen. Na ruim 25 jaar besloot ze de bossen te verlaten om zich volledig in te zetten voor het behoud van de chimpansees en de natuur. Maar ook om 
aandacht te vragen voor actuele problemen zoals ontbossing en stroperij en wat we daaraan kunnen doen. Jane roept ons op met haar mee te strijden en het verschil te maken.

De activiteiten
Rond de film en tentoonstelling organiseert Museon-Omniversum veel activiteiten voor jong en oud. Een kleine greep: bij Aanraken mag onderzoeken de jonge bezoekers natuur objecten en bij Veerkracht ontdekken ze hoe bijzonder vogels zijn. Bezoekers kunnen van gerecycled papier een zaaipotje maken, zodat ze hun huis groener kunnen maken. Voor de jongste bezoekers is er een spannende dierenspeurtocht en in het clubhuis wordt voorgelezen uit een van de boeken van Jane Goodall. Op de tentoonstelling liggen chimpansee-ansichtkaarten die je met 
een persoonlijke boodschap naar Jane Goodall kunt sturen. Tenslotte kunnen bezoekers hun idee voor natuurherstel indienen naast een landkaart die aantoont dat er – net als in de Jane Goodall film – in elke provincie aan natuurherstel wordt gewerkt.

Jane Goodall, die 90 wordt op 3 April 2024,  verwierf wereldwijd bekendheid met haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees en haar tomeloze inzet voor de bescherming van chimpansees, hun leefgebieden en onze planeet.
www.janegoodall.nl

23-01-2024