Honden ziek door op straat liggende kreeftjes te eten

Honden ziek door op straat liggende kreeftjes te eten

SCHIEDAM - In de nieuwe woonbuurt Park Harga blijken honden ziek geworden te zijn door het eten van rauwe rivierkreeftjes.

Bewoners in die buurt, met name de bewoners met honden, waarschuwen elkaar goed op te letten dat de honden bij het uitlaten geen op de straat liggend rivierkreeftje opeten. Ze schijnen het lekker te vinden, maar kunnen er niet tegen.

Op het buurtplatform Nextdoor suggereerde iemand dat de rivierkreeftjes door een persoon op straat rondgestrooid zouden zijn. Bewoners gingen op onderzoek en concludeerden dat de rivierkreeftjes zelf van het ene naar het andere water trekken en dat niet alle dieren die trek overleven. Ook vogels die de rivierkreeftjes eten, zouden hier een rol in kunnen spelen, door ze op te pikken en van hoogte op straat te laten vallen, om zo de schaal te breken.

Foto: de rode Amerikaanse rivierkreeft, als exoot komt de kreeft inmiddels voor in Zuid-Amerika, Afrika, Oost-Azië en Europa. (foto door Entomolo - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16045162 Licentie https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

01-06-2022