Hoe heet de man en het plein nou?

Hoe heet de man en het plein nou?

SCHIEDAM - Is het nou Royaardsplein of Roijaardsplein? Naar wie is het plein in de Toneelspelersbuurt in de wijk Woudhoek in Schiedam Noord vernoemd?

door Jan Schrijver

In Schiedam kennen we de app 'Straatnamen van Schiedam'. Deze app is gratis te downloaden en te installeren op de mobiele telefoon. 

Invoeren van de naam Royaardsplein geeft een zoekresultaat, invoeren van de naam Roijaardsplein niet. Dat er iemand bij het vervaardigen van het witte bord onder het officiële straatnaambord een fout heeft gemaakt, is wel te begrijpen.

De man die hier vernoemd is, is Willem Cornelis Roijaards, een toneelspeler, toneeldirecteur, regisseur en vertaler, zo laat de app weten. Hij werd in Amsterdam geboren op 21 januari 1867 en overleed in Menton op 24 januari 1929. De man stond echter bekend onder zijn artiestennaam Willem Royaards. En die artiestennaam is aangehouden voor het straatnaambord. Zoals ook in Den Haag, waar men een Willem Royaardsplein heeft. 

Foto door Rob van der Stel, de bekende Schiedamkenner, die samen met Rob Vollaard morgen weer een 'Welkom in Sdam' rondleiding geeft aan nieuwe Schiedammers. Hieronder zie je Vollaard bezig met het inpakken van de goodiebags die morgen worden uitgedeeld aan de deelnemers

voll

23-06-2023