Hip Schiedam op de Hoogstraat gaat aanstaande vrijdag open

Hip Schiedam op de Hoogstraat gaat aanstaande vrijdag open

SCHIEDAM - Het heeft wat langer geduurd dan gepland, maar horecagelegenheid Hip Schiedam op de Hoogstraat 157a (hoek met de Korte Dam) gaat nu echt open en wel aanstaande vrijdag 1 december 2023 om 10.00 uur.

Uitbaters zijn Claudia Goudswaard (heeft horeca-ervaring als manager van een Beren-restaurant) en haar man Salih Elem (was eigenaar van restaurant Hello Pasta in Vlaardingen). Claudia en Salih zijn al aan het proefdraaien in hun keuken met de tien belegde broodjes die zij zullen gaan bieden, zoals een broodje beenham, broodje grillworst (in varianten naturel, kaas en de pittige Madame Jeanette), broodje carpaccio en broodje kaas (in verschillende varianten met kaas van de Alexanderhoeve uit Spaland). Ook het broodje hamburger ontbreekt niet. Claudia en Salih benadrukken dat alles wat zij zullen bieden in hun zaak halal is. "Wij denken dat we daarin uniek zijn. Daarmee bieden we een menukaart waarmee we aantrekkelijk zullen zijn voor alle culturen in onze multiculturele stad. Niemand hoeft er daarbij bang te zijn voor zogenoemde kruisbesmetting, die zou kunnen optreden als je naast halal-producten ook niet-halal-producten zou verkopen", zegt Claudia. "Neem bijvoorbeeld ons broodje beenham, ook dat is dus halal. We zijn nu aan het proefdraaien, wil je een broodje beenham proeven, ik zeg nog niet waarvan het is gemaakt, eerst proeven", zo wil Salih graag ons oordeel weten over het broodje beenham dat Hip Schiedam gaat verkopen.

We zeggen zo rond lunchtijd op zaterdagmiddag geen nee tegen het aanbod. Tien minuten later staat ons vers afgebakken witte pistoletje met warme beenham op de eetbar die zich langs het raam aan de Hoogstraat-zijde bevindt. Over een week kun je er tijdens het eten lekker naar buiten kijken. Op de ene helft van het broodje zit saus, op de andere helft niet. We proeven eerst de helft zonder saus, om de beenham zuiver te kunnen proeven. We vinden 'm smakelijk en ook de helft met saus kan ons bekoren. Salih neemt tevreden onze reactie waar. We willen nu wel weten wat we gegeten hebben. "Het is kalfsbeenham", zo verklapt Salih. Daarna laat Salih ons ook een andere favoriet van hem proeven, de grillworst Madame Jeanette, eerst zonder knoflooksaus. Aan het hapje zonder saus proeven we dat de worst lekker pittig is. Daarna doet Claudia er knoflooksaus op. "Dat is een lekker combinatie", vindt zij en we zijn het daar helemaal mee eens. De grillworst is op basis van kip. Claudia heeft liever de grillworst naturel en de kaas-variant, zegt ze.

Claudia gaat verder over een ander belangrijk onderdeel van het menu: "Onze patat is van gesneden verse aardappelen, zonder schil. We gaan geen patat bakken die gemaakt is van aardappelpoeder. We gaan de piepers overigens niet zelf schillen en snijden, maar kopen die bij de horeca-groothandel. Een patat zonder kost bij ons drie euro. We vinden dat een zak patat betaalbaar moet blijven." Wil je er een saus bij dan heb je keus uit acht sauzen en komt er zo’n 75 eurocent bij.

“We zullen bij Hip Schiedam pasta’s gaan verkopen die we helemaal zelf gaan maken”, zegt Salih, die vervolgt: "We staan binnenkort op drukke tijden met z'n vieren of vijven achter de counter eten te bereiden en de klanten te helpen. Wat wij belangrijk vinden is dat we werken op een manier die 100% hygiënisch is. Daarom zie je daar bijvoorbeeld dit apparaat staan (zie foto onder het artikel) waarmee contant wordt afgerekend. Je doet als klant de biljetten en de munten erin, de eraan gekoppelde kassa berekent het wisselgeld en dat komt er vervolgens automatisch uit. Niemand van ons raakt het geld aan, dat is wel zo schoon."

Claudia en Salih hebben er heel veel zin in om eindelijk open te gaan. Vrijdag komt er een feestelijke boog ballonnen om de deur op de hoek van de Hoogstraat en Korte Dam heen en draait er binnen een DJ. "Niet te hard natuurlijk, want het belangrijkste is toch dat de klanten zich verstaanbaar kunnen maken. Maar een DJ is weer eens wat anders dan een lintje doorknippen", laat Claudia ons weten.

Hip Schiedam wil zeven dagen in de week open zijn van tien uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. Vroeg genoeg dus om er als voorbijganger op de Hoogstraat aan de koffie te gaan, desgewenst met een stuk Dudok-appeltaart.

Foto boven het artikel: Claudia Goudswaard en haar oudste dochter Alyssa

Foto onder het artikel: het systeem waardoor het afrekenen met contant geld automatisch gaat

afbeelding

25-11-2023