Gemeentearchief op zoek naar foto’s en de gouden medaille van Abe de Vries

Hij won de Elfstedentocht en was tuinman op Lyceum Schravenlant Schiedam

Hij won de Elfstedentocht en was tuinman op Lyceum Schravenlant Schiedam

SCHIEDAM - Ook Schiedam kent zijn winnaar van de Elfstedentocht. In 1933 won Abe de Vries. Hij werd later tuinman op Lyceum Schravenlant. Het Gemeentearchief is op zoek naar foto's van hem en naar zijn gouden medaille.

De in Friesland geboren en in Schiedam overleden Abe de Vries won in 1933 de Elfstedentocht. Het Gemeentearchief Schiedam wil de collectie aanvullen met fotomateriaal van hem. Ook zijn gouden medaille staat op het verlanglijstje van het archief. Mocht er iemand een foto hebben met Abe als schaatser of als tuinier erop, of informatie over de medaille, dan wil het archief dat graag weten: archief@schiedam.nl

Het is niet bekend hoeveel Schiedammers ooit hebben meegedaan aan ‘de tocht der tochten’, maar van Abe Sjoerd de Vries (1907-1995) uit Dronrijp weten we het zeker, aldus het archief.

In de bezettingsjaren waren er winters koud genoeg voor Elfstedentochten. De Vries haalde een zesde plaats in 1940, een vijfde in 1941 en een zevende plek in 1942. Na de oorlog schaatste hij in 1947 zijn laatste Elfstedentocht en haalde de derde plaats. Twee jaar later verhuisde hij met zijn gezin naar Frankrijk om daar te gaan boeren. Na twintig jaar kwamen ze in 1969 terug naar Nederland en kwamen hij en zijn vrouw in de Jacob van Lennepstraat in Schiedam wonen. Abe kon als tuinman bij de Rijksscholengemeenschap Schravenlant (tegenwoordig Lyceum Schravenlant) in de Hugo de Grootstraat aan de slag. Hun kinderen waren inmiddels gesetteld in Frankrijk en bleven daar.

Abe de Vries overleed in Schiedam, in december 1995. Volgens schaatshistoricus Ron Couwenhoven van de website Schaatshistorie.nl zou Abe’s gouden medaille, die hij altijd bij zich droeg in zijn portemonnee, na zijn overlijden naar het Schaatsmuseum in Hindeloopen gaan. Helaas is de medaille verdwenen en niet in het museum terechtgekomen.

Een uitgebreid onderzoek naar Abe de Vries in de Schiedamse kranten is te vinden op de website van het Gemeentearchief Schiedam archief.schiedam.nl onder ‘nieuws’.

Lees hier ons eerdere artikel over welke sporters er in de Wall of Fame moeten komen in Schiedam:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/welke-sporters-komen-er-in-wall-of-fame-in-schiedam

Foto: Abe de Vries in 1933 (foto door Polygoon Hollands Nieuws - Media afspelen, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12676011 )

Hier lees je meer over Abe de Vries op wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Abe_de_Vries_(schaatser)

 

 

22-02-2021