Schoenmakerij en sleutelspecialist heeft ook het assortiment tassen uitgebreid

Highstreet heeft nu de modernste apparatuur en een groter assortiment

Highstreet heeft nu de modernste apparatuur en een groter assortiment

SCHIEDAM - Na ongeveer een week wegens een grondige verbouwing gesloten te zijn geweest, ging vandaag om twaalf uur precies schoenmakerij en sleutelspecialist Highstreet in de Passage weer open.

Op de foto hierboven zie je geheel rechts eigenaar John Lecluse, zijn vrouw Sandra en zijn schoonvader Wim van Hees, de eigenaar van schoenenzaak Het Schoentje, welke winkel sinds enkele maanden naast schoenmakerij en sleutelspecialist Highstreet is gevestigd.

Bijna een kwart eeuw
Juni 2022 is het een kwart eeuw geleden dat John Lecluse op Hoogstraat 21 de hakkenbar van de bekende Schiedamse schoenmakersfamilie Jansen overnam. Veertien jaar geleden verhuisde John met zijn schoenmakerij naar de Passage. Na een verbouwing van de winkel op Passage 8 ging hij er open. Tegenwoordig heeft hij als overbuurman de Action. 

De laatste verbouwing
Vier jaar geleden verbouwde hij de winkel en de afgelopen week was het dus voor de derde keer dat hij zijn winkel in de Passage verbouwde. "Dit is de laatste keer geweest, dat kan ik je verzekeren", zegt hij vanmiddag kwart over twaalf, kort na de opening, nadat hij de hele ochtend samen met nog wat andere mensen de benen uit het lijf heeft gelopen om alles op alles te zetten om stipt op tijd open te gaan. Hij wijst op het aanplakbiljet boven de deur: 'I.v.m. verbouwing geopend vanaf 27 augustus 12.00 uur'. "En als je iets belooft, moet je dat ook doen, dat is de gouden regel hier", zegt de nu 53-jarige John.

DSC_0311 (2)

Variëteit diensten en producten
Binnen enkele minuten na twaalven zijn de eerste klanten al geweest. Een sleutel bijmaken, dat was de eerste klant. Daarna iemand die voor de verbouwing sportschoenen ter reparatie had ingeleverd. Vervolgens een klant voor een potje van de juiste kleur schoensmeer. John heeft ruim veertig kleuren op voorraad. En zo gaat het door met klanten die voor de uiteenlopende producten en diensten bij hem binnenkomen.

Nieuwe wanden en toonbank
Wat opvalt is dat de winkel veel lichter is geworden. De wanden zijn nieuw betimmerd, nu met lichtgrijs materiaal, terwijl de vorige betimmering donkerbruin was. Ook opmerkelijk is de geheel nieuwe toonbank, die negentig graden gedraaid is ten opzichte van de oude situatie. De oude toonbank was bruin, de nieuwe lichtgrijs. De toonbank loopt nu tot het plafond door, wat het mogelijk maakt dat er aan de achterkant vakken zijn waar John het maakwerk overzichtelijk maar niet in het zicht voor de klanten kan opbergen. "Dat werkt sneller en het ziet er netter uit zo", weet John.

Fonkelnieuwe apparatuur
Tegen de achterwand heeft de schoenmaker zijn werkbank. Daarop staat fonkelnieuwe schoenmakersapparatuur. "Kort gezegd: het apparaat is kleiner dan het vorige, maar het kan meer. Doordat het kleiner is, konden we de winkel handiger indelen. De apparatuur is moderner en heeft meer mogelijkheden. Bovendien werkt het fijner; het geluidsniveau is lager en de afzuiging is beter", zo somt John de voordelen op. 

Sleutelhoek
Als je binnenkomt aan de linkerkant van de toonbank vind je de sleutelhoek. Het merendeel van de sleutels die John bijmaakt zijn huissleutels, maar hij heeft onder meer ook autosleutels, kluissleutels en zogenoemde baardsleutels. 

Inlegzooltjes, veters, onderhoudsproducten
Doordat de winkel anders is ingedeeld, beschikt John nu over meer wanden om accessoires voor schoenen overzichtelijk aan het winkelend publiek te tonen. Het assortiment inlegzooltjes is nu veel groter. Ook zien we veel veters, ook leren. Het aantal geboden onderhoudsproducten is groter, naast de eerdergenoemde ruim veertig kleuren schoensmeer onder meer ook spuitbussen met beschermende spray.

Assortiment tassen
Opvallend is het grote aantal tassen dat nu overzichtelijk aan de wand en in enkele rekken is uitgestald, van pvc-tassen tot lederen, van groot tot klein, van rug- tot schoudertassen, kortom te veel om alles op te noemen, maar door de etalage naar binnenkijkend, krijg je er al een indruk van. "We hebben zelfs boodschappentassen op wieltjes, naar keuze 2 of 4 wieltjes", vult John nog aan.

'Ik had dit niet alleen kunnen doen'
De zelfstandig ondernemer John Lecluse is na een lange week van hard aanpoten tijdens de verbouwing moe maar voldaan. "En ik had dit nooit alleen kunnen doen, echt nooit. Daarom wil ik enkele mensen - ik hoop niet dat ik iemand vergeet - bedanken. Allereerst mijn vrouw Sandra en kinderen Esmée en Jaimy, voor hun geweldige hulp en support, dat geldt ook voor mijn schoonouders en mijn zwager Marcel van Hees, en mijn schoonzoon Rik Planken. Met nadruk ook dank voor de inzet en het vakwerk van timmerman en elektriciën Leonardo Timmers. En dan wil ik de hulp noemen van mijn leveranciers: de Nieuwe Lederhandel, de tassenleverancier Dugros en Jan Tulen, de leverancier van de schoenmakersmachine."

Nieuwe website
"Dat is nogal wat informatie in zo'n stukje, dat besef ik, maar er komt steeds weer nieuwe informatie beschikbaar. Om de klanten steeds goed te kunnen blijven informeren, bijvoorbeeld met tips over schoenonderhouden of over de laatste handige snufjes en over nieuwe artikelen die binnenkomen, noem maar op, zijn we bezig met het maken van een nieuwe website. We konden niet alles tegelijk doen, maar binnenkort is onze nieuwe website in de lucht", zo laat John Lecluse tot slot weten. 

Tekst: door Jan Schrijver
Foto's: door Jan Schrijver
(infotorial)

DSC_0317 (2)

27-08-2021