'Hier zijn de Van Rossems' in Schiedam op 5 juni op Npo2

'Hier zijn de Van Rossems' in Schiedam op 5 juni op Npo2

SCHIEDAM - Op zaterdag 8 mei is de eerste uitzending van de zevende serie van het populaire televisieprogramma 'Hier zijn de Van Rossems'. De serie bestaat uit zes afleveringen. Afgelopen september waren Maarten, Vincent en Sis op bezoek in Schiedam voor opnames. De uitzending over Schiedam is deel 5 in de serie en wordt uitgezonden op zaterdagavond 5 juni aanstaande.

tijdvoor

Hier zijn de Van Rossems in - achtereenvolgens Assen, Nijmegen, Kampen, Apeldoorn, Schiedam en (tot slot in hun woonplaats) Utrecht - is elke zaterdag van 8 mei tot en met 12 juni te zien, steeds rond 20.30 uur op NPO 2.

De Van Rossems zijn terug met zes nieuwe afleveringen. Ze bezoeken wederom zes steden en vertellen erover met veel kennis, zonder enige opsmuk én met gevoel voor humor. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent als expert op het gebied van architectuur. Ze beginnen deze zevende reeks van Hier zijn de Van Rossems in Assen, 'een stad waar je nog kan ademen', aldus de Van Rossems. 

Afl. 1 - 8 mei: Assen
Afl. 2 - 15 mei: Nijmegen
Afl. 3 - 22 mei: Kampen
Afl. 4 - 29 mei: Apeldoorn
Afl. 5 - 5 juni: Schiedam
Afl. 6 - 12 juni: Utrecht

Alle voorgaande series van Hier zijn de Van Rossems zijn terug te kijken op NPO Start: 
https://www.npostart.nl/hier-zijn-de-van-rossems/VPWON_1246431

Schiedam
De Van Rossems zijn in Schiedam, maar ze zijn niet alleen: de Schiedamse heilige Liduina, patrones van de chronisch zieken, reist met ze mee. Hoe dat zit, legt Sis uit.

In Schiedam is de erfenis van de jeneverindustrie nog goed te zien, bijvoorbeeld in de imposante brandermolens. Ook een bezoek aan het Jenevermuseum ontbreekt niet. Maarten is niet van het gedistilleerd, maar broer Vincent laat zich een borrel wel smaken. 

Ook de Korenbeurs aan de Lange Haven, waar nu de bibliotheek is gevestigd, danken we aan het jeneverstoken. Het is van de hand van de van oorsprong Italiaanse architect Jan Giudici.

Het Coöp-museum, op de hoek van de Lange Haven en Appelmarkt, vertedert de Van Rossems.

In het Stedelijk Museum, gevestigd in het voormalige Sint Jacobsgasthuis, bewonderen ze de beroemde CoBrA-collectie. Hier was ooit Pierre Janssen conservator, de man die op televisie heel Nederland wist te begeesteren met zijn aanstekelijke verhalen over kunst (foto onder, (c) ntr)

Afl-5---In-de-voetsporen-van-Pierre-Janssen--het-Stedelijk-Museum-van-Schiedam (1)

Het Sint Jacobsgasthuis, ook van de hand van Jan Giudici, wordt op dit moment ingrijpend verbouwd en het museum is nog gesloten. Dus al degenen in ons land die na het zien van de uitzending meteen af willen reizen naar het mooie Schiedam, zullen dan nog een keer terug moeten komen om het Stedelijk Museum Schiedam te kunnen bezoeken. 

Foto geheel boven: Sis en Maarten maken ieder een foto met hun telefoon, terwijl Vincent op zijn telefoons zijn reeds gemaakte foto's bewondert (c) De Schiedammer Online

29-04-2021