In de Kerklaan in Schiedam Kethel

'Hier zag ik het bombardement op Rotterdam, krijg nog de rillingen'

'Hier zag ik het bombardement op Rotterdam, krijg nog de rillingen'

SCHIEDAM - Martijn Barendregt is als zes jaar bezig om zijn uit het begin van de 19e eeuw daterende woonhuis te verbouwen. Het huis wordt inmiddels door hem bewoond samen met zijn vrouw Mascha en hun dochter Lena.

door Jan Schrijver, foto's door Louise Melchers

omke3

"Ik ben nu zes jaar bezig met verbouwen, op avonden en in weekeinden", zegt de 33-jarige Martijn Barendregt, die van beroep werkvoorbereider in de bouw is. Martijn is aan het huis gekomen, doordat het al 'in de familie was'. Zijn oudoom Leo Roeling woonde er, vanaf het trouwen met zijn vrouw Miep. Vijftig jaar lang hebben zij in het huis op de hoek van de Kerklaan en Meeuwensingel gewoond. Nu woont het bejaarde echtpaar in een seniorenappartement in de wijk Woudhoek. 

Martijn heeft bouwkundige voorzieningen moeten treffen om het water buiten de deur te houden, gezien de ligging van het huis onder straathoogte. De tuin rondom het huis is nog niet klaar. Met alle geduld vertelde Martijn afgelopen zaterdag de bezoekers van de Open Monumentendagen de details van zijn verbouwing, waarbij hij de informatie rijkelijk met foto's illustreerde. 

Een van de bezoekers was Maartje Jongste (87). Zij is in een huisje aan het Noordeinde geboren, vertelde ze. Toen ze nog klein was, verhuisde ze naar de Dorpsstraat, naar de woning boven het magazijn van de fietsenmaker. Op haar 20-ste trouwde ze en ging ze in Overschie wonen. Tegenwoordig woont Maartje in Barendrecht, maar het oude Kethel blijft nog altijd trekken. Op de historische foto in haar hand wijst ze op het door Martijn verbouwde huis. Ze zegt dat, waar we nu staan, het punt is waar zij op 14 mei 1940 's middags stond toen Rotterdam door de Duitsers werd gebombardeerd. "Vanaf dit punt zag ik de gevolgen van het bombardement, je kon de rookpluimen zien, ik krijg nu nog de rillingen als ik eraan terugdenk."

omke6

 

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

16-09-2022